Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a convocat, joi, Comisia Tehnică Centrală pentru organizarea alegerilor locale, pentru a evalua stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin ministerelor, instituţiilor prefectului şi celorlalte autorităţi în pregătirea scrutinului din 5 iunie 2016. MAI a finalizat procedura de achiziţie pentru confecţionarea celor 18.088.116 timbre autocolante şi a realizat licitaţia pentru achiziţia ştampilelor cu menţiunea "Votat", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ceea ce priveşte tipărirea buletinelor de vot, 21 de judeţe au solicitat deja Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale hârtia necesară tipăririi buletinelor de vot, respectiv o cantitate de 655,7 tone, precizează comunicatul MAI.

La nivelul instituţiilor prefectului, este în curs de finalizare instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie locală, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. 

Pentru asigurarea ordinii publice a fost aprobat şi transmis structurilor MAI "Planul general de măsuri privind menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2016" şi a fost elaborat, ca material de pregătire profesională, "Ghidul privind alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale". 

Primele măsuri au fost deja implementate, în sensul preluării în pază a sediilor birourilor electorale, iar în paralel se realizează repartizarea pentru fiecare structură a MAI a secţiilor de votare, în vederea instituirii măsurilor de protecţie şi de ordine publică, precizează comunicatul emis de minister.

La finalul şedinţei de lucru a Comisiei Tehnice Centrale a avut loc şi o videoconferinţă cu prefecţii.

”Este extrem de important ca aceste alegeri să fie organizate impecabil, fără niciun fel de problemă, fără niciun fel de suspiciune. De la nivelul Prefecturilor şi al Comisiilor Tehnice Judeţene să fie transmis tuturor celor implicaţi în organizarea alegerilor mesajul de imparţialitate şi fermitate în aplicarea legii”, a declarat ministrul Petre Tobă, care este şi preşedintele Comisiei Tehnice Centrale, în cadrul videoconferinţei.

De asemenea, Petre Tobă a atenţionat prefecţii ca, în procesul de organizare a alegerilor, să aibă în vedere inclusiv Hotărârile Biroului Electoral Central, cum este cea emisă miercuri şi care priveşte exercitarea dreptului de vot de către persoanele arestate preventiv, persoanele arestate la domiciliu, precum şi de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Conform acestei Hotărâri, persoanele deţinute sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere pot vota prin intermediul urnei speciale. În mod asemănător, persoanele care se află în arest la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale în condiţiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secţiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.