Comisia Europeană a adresat României scrisori de punere în întârziere solicitând să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului şi să pună în aplicare hotărârea Curţii de Justiţie a UE privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale. CEc ere astfel autorităţilor de la Bucureşti să respecte cerinţele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa şi să măsoare, să informeze publicul şi să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. De asemenea, Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Calitatea aerului: Comisia solicită ROMÂNIEI să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului

Comisia solicită României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa şi să măsoare, să informeze publicul şi să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului.

Conform CE, România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot (NO2) în aglomerările Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara şi nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) într-una dintre aglomerări (Bucureşti).

”Prezenţa unor concentraţii ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de patru luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”, menţionează CE într-un comunicat.

Comisia îndeamnă insistent ROMÂNIA să pună în aplicare hotărârea Curţii privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale

Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

În temeiul Directivei-cadru privind deşeurile, statele membre au obligaţia de a recupera şi elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor.

România avea obligaţia de a închide şi a reabilita depozitele de deşeuri neconforme (depozite de deşeuri municipale şi industriale) până la 16 iulie 2009.

Din cauza progreselor lente, Comisia a înaintat această chestiune Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în februarie 2017.

”Hotărârea Curţii se referă la 68 de depozite de deşeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent. Până în ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, etanşarea şi regenerarea celorlalte 48 de depozite de deşeuri nu fuseseră încă planificate, aprobate sau demarate. În consecinţă, ca urmare a hotărârii Curţii, Comisia adresează o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziţie patru luni pentru a remedia situaţia”, explică CE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.