Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că a mers pe teren în sectorul 1 - unde gunoiul nu a mai fost ridicat din cauza disputei între firma de salubritate şi administratia locala - şi a constatat că ploaia a îmbibat deşeurile neridicate, iar din acestea a început să se scurgă levigat, care „miroase groaznic”. El susţine că Garda de Mediu a demarat controale la firmele de salubritate „ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple” pentru ca situaţia se la sectorul 1 „să nu fie un precedent periculos”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a afirmat sâmbătă dimineaţă, într-o emisiune televizată, că vineri seară a mers pe teren, în sectorul 1 al Bucureştiului, unde gunoiul nu a mai fost ridicat în urma unor neînţelegeri între administraţia locală şi operatorul de salubritate. 
„Miroase. Ploaia a îmbibat deşeurile astea cu apă şi acum apa se evaporă. Miroase groaznic. Mai mult, se scurge lichid din aceste deşeuri, partea aceea de fermentaţie, de levigat, din ce în ce mai consistentă”, a afirmat Octavian Berceanu la Digi 24. 
Acesta a menţionat că ceea ce i-a „salvat” pe cetăţeni în faţa acestei situaţi sunt temperaturile scăzute pentru această perioadă.
„Din experienţa practică, ce ne-a salvat pe noi, cetăţenii, sunt temperaturile care sunt neobişnuit de scăzute în această perioadă. Altfel, dacă am fi avut temperaturi de 29-32 de grade, era un disconfort puternic, pronunţat. Gunoaiele miros. Imaginaţi-vă că noaptea au fost 9-10 grade, deocamdată, altfel ar fi fost un dezastru”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu.
Octavian Berceanu consideră că ceea ce se întâmplă în sectorul 1 în problema gestionării deşeurilor este „un joc la limită dus şi de primărie, şi de operator, pe spinarea cetăţenilor”
„Legea spune în felul următor, OUG 195/2005 spune: autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: asigură prin serviciile publice şi operatorii economici responsabili luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor, de întreţinere şi gospodărire a spaţiilor verzi, a pieţelor şi a spaţiilor publice. În cazul nostru, Primăria trebuie să facă orice posibil a să ridice aceste deşeuri şi să menţină o stare corespunzătoare a spaţiilor publice. Pe de altă parte, şi prestatorul de servicii beneficiază de un contract care nu este un contract civil normal. El are un monopol al serviciilor pe sectorul 1 şi trebuia să se asigure că ridică deşeurile şi tranşează această problemă financiară în instanţă”, a adăugat Berceanu.
Berceanu a menţionat că de miercuri Garda de Mediu a început un control la primăriile de sector şi firmele de salubritate „ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, întrucât Garda de mediu doreşte „să nu se întâmple un precedent periculos”. Controlul va fi finalizat, cel mai probabil marţi şi „dacă este cazul”, verificarea realizată de Garda de Mediu „va fi baza controalelor celorlalte instituţii ale statului”.
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand vrea declararea stării de alertă ca urmare a situaţiei sanitare generate de faptul că gunoiul nu mai este ridicat de firma de salubrizare Romprest, fiind pentru a doua oară când locuitorii sectorului se confruntă cu această situaţie. Prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat vineri, referitor la problema gunoiului menajer neridicat din Sectorul 1, că soluţia cea mai rapidă ar fi ca Romprest să îşi îndeplinească obligaţiile. El a adăugat că legea prevede obligaţia administraţiei locale şi a prestatorului să asigure continuitatea serviciilor publice. Acesta a mai spus Instituţia Prefectului este interesată dacă există sau nu o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei şi în funcţie de asta poate fi luată o decizie cu privire la solicitarea făcută de primarul Sectorului 1 Clotilde Armand La începutul acestei luni operatorul de salubritate Romprest a anunţat, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, conform primarului.

Romprest acuză că ”în mandatul actualului primar, aplicarea clauzelor contractului şi a prevederilor legale este discreţionară”.

”Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionara a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 milioane aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile”, afirmă compania.

Vineri seară, Romprest a anunţat că va face efortul de a colecta şi stoca temporar, pentru o perioadă limitată, deseurile de la cele 4 obiective strategice de sanatate publica – Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca), Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, unitati sanitare aflate in subordinea Primariei Sectorului 1.

”Facem apel la Consiliul Local al Sectorului 1, partenerul contractual, de a înţelege importanţa derulării în regim de continuitate a activităţilor serviciului de salubritate şi de a debloca plăţile restante faţă de operatorul de salubritate, evitând astfel escaladarea acestei situaţii”, a transmis compania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.