Colegiul Medicilor din România precizează că activitatea medicilor de familie se desfăşoară conform contractelor de furnizare de servicii încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate, astfel că nu se pot emite ordine directe către ei pentru a face servicii în afara acestor negocieri. "Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecţiei împotriva contaminării aşa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecţios cunoscut. Echipamentul de protecţie - chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spaţii şi condiţii de echipare-dezechipare, decontaminare (...)", subliniază Colegiul Medicilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colegiul Medicilor din România arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că "priveşte cu mare îngrijorare" declaraţiile făcute de premier, ministrul Sănătăţii şi consilieri ministeriali privind soluţii la care se gândesc pentru monitorizarea şi controlul pacienţilor cu SARS-CoV-2.

"Decidenţii trebuie să înţeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfăşoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate; aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru şi Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru şi Normele de aplicare respectă, sau ar trebui să respecte, rezultatul negocierilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România, reprezentant legal şi legitim al tuturor medicilor care furnizează servicii în contract cu CAS, deci nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor şi fără cuprinderea lor în Contractul Cadru şi Normele de aplicare a acestuia", scrie în comunicat.

Colegiul Medicilor menţionează că, fără parcurgerea acestor etape, orice declaraţie în spaţiul public "creează confuzie majoră în rândul populaţiei şi îngrijorarea justificată a medicilor de familie".

"Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecţiei împotriva contaminării aşa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecţios cunoscut. Echipamentul de protecţie - chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spaţii şi condiţii de echipare-dezechipare, decontaminare (duş imediat), de neutralizare a echipamentului, condiţii de transport la domiciliu în focar şi de la domiciliul pacienţilor izolaţi. Un medic de familie infectat/bolnav, deci indisponibilizat pentru pacienţii de pe lista sa, ar crea consecinţe dezastruoase în lanţ privind furnizarea de servicii pacienţilor respectivi; s-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienţilor la servicii medicale în asistenţa medicală primară, având consecinţe şi pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unităţile de primire urgenţă şi aşa sufocate de solicitări", precizează sursa citată.

Colegiul Medicilor subliniază că, în mediul rural, absenţa medicul de familie ar crea efecte şi mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraţilor, adăugând că medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanţă a pacienţilor asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienţi cunoscuţi care nu necesită evaluarea primară a comorbidităţilor.

"Cât despre afirmaţiile privind atribuirea unui număr de puncte (30) pe persoană infectatăurmărită/monitorizată, avem următoarele observaţii:

- Guvernul nu a găsit nici până acum soluţii să plătească medicilor de familie şipersonalului angajat acel stimulent de risc prevăzut în lege

- propunerea celor ”30 de puncte” este chiar ofensatoare, pentru că din aceeaşi sumă alocată pentru servicii s-ar plăti şi surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului ”per serviciu".", arată Colegiul Medicilor.

Potrivit sursei citate, concluziile sunt că medicul de familie nu va pătrunde în focar pentru evaluare primară, dar poate face – face deja – monitorizarea la distanţă pentru pacienţii cu COVID-19 izolaţi la domiciliu. Totodată, medicul de familie poate face (dacă o va dori) anchetă epidemiologică pentru pacienţii suspecţi şi confirmaţi COVID-19 înregistraţi pe platforma DS.

"Orice modificare a pachetului de servicii trebuie negociată cu reprezentanţii legali ai medicilor (CMR); serviciile propuse trebuie însoţite de finanţare adăugată fondurilor CNAS; altă categorie de servicii ţinând de sănătatea publică trebuie finanţată şi plătită pe bază de contract cu direcţiile de sănătate publică", mai spune Colegiul Medicilor.

Totodată, sursa citată arată că vaccinările cu vaccinuri gripale achiziţionate de pacienţi sunt servicii care ar trebui recunoscute şi plătite de direcţiile de sănătate publică pe bază de contract, aşa cum ar trebui să se întâmple pentru toate vaccinările cuprinse în programul naţional de vaccinări.

"Nutrim speranţa că decidenţii vor analiza cu toată atenţia observaţiile din acest document şi vor lua cele mai înţelepte hotărâri numai împreună cu reprezentanţii legali şi legitimi ai medicilor", se arată în finalul comunicatului.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că trebuie stabilite nişte reguli un pic mai clare pentru medicii de familie în lupta acestora cu COVID-19 şi chiar beneficiile pe care aceştia le-ar putea avea, precizând că este posibil ca medicii de familie să primească sporuri având în vedere că vor avea astfel un risc suplimentar.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.