Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, vineri, că România nu are datorii faţă de Belgia pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români, facturile fiind plătite chiar mai repede decât prevăd regulamentele internaţionale. În plus, repărezentanţii CNAS au precizat că s-a emis cu celeritate formularul S2 necesar pentru tratarea în străinătate a pacientului din Piatra Neamţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNAS a transmis, vineri, precizări în urma apariţiei în spaţiul public a unor ”afirmaţii neconforme cu realitatea referitoare la poziţia CNAS faţă de trimiterea în Belgia, la tratament, a tânărului din Piatra Neamţ care a suferit arsuri”.

”În urma verificărilor efectuate în cazul celor doi pacienţi arşi, trimişi în vară la tratament în Belgia, s-a ajuns la concluzia că este vorba de un accident de muncă. Menţionăm că în conformitate cu legislaţia română în vigoare costurile tratamentelor medicale necesare ca urmare a accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale nu sunt acoperite de asigurarea socială de sănătate, ci de asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale. La ora actuală, România nu are datorii faţă de Belgia pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români pe teritoriul acestui stat. Ultimele facturi transmise de partea belgiană către CNAS sunt cele aferente semestrului II al anului 2017. Conform regulamentelor europene, facturile se pot achita în termen de 18 luni de la momentul primirii la CNAS, însă aceste plăţi au fost efectuate până acum de partea română într-un interval mai scurt, de circa 12 luni, ceea ce a condus la o relaţie bună cu partea belgiană”, au transmis reprezentanţii CNAS.

Potrivit acestora, în conformitate cu reglementările europene în vigoare, decontările între statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană pentru serviciile acordate în străinătate nu se fac niciodată direct cu unităţile medicale în care s-au acordat serviciile respective, ci la nivelul organismelor de legătură desemnate de statele respective.

”Cu alte cuvinte, instituţiile omoloage CNAS din celelalte state membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană colectează de la unităţile medicale de pe teritoriul lor facturile aferente serviciilor medicale acordate cetăţenilor români şi apoi le transmit către CNAS. Plata acestor facturi se face de CNAS către instituţiile omoloage, care mai departe îşi reglează situaţia financiară cu unităţile medicale de pe propriul teritoriu conform legislaţiei interne a fiecărui stat în parte. Similar, în cazul cetăţenilor străini trataţi pe teritoriul României în baza prevederilor regulamentelor europene, CNAS colectează facturile emise de unităţile sanitare din ţară şi le transmite către instituţiile omoloage din alte state, iar acestea efectuează plata facturilor către CNAS”, au mai rtransmis oficialii CNAS.

În plus, aceştia au afirmat că s-a cu celeritate formularul S2 necesar plata aferentă tratamentului în străinătate a pacientului din Piatra Neamţ.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, joi, că a fost necesară plata în avans a tratamentului pentru tânărul din Piatra Neamţ, rănit într-o explozie urmată de incendiu.

″Sunt anumite ţări care cer plata în avans şi asta a fost, să spun, un obstacol pentru că noi nu avem o legislaţie a noastră, avem o legislaţie europeană. Ei, plata în avans trebuia să meargă concomitent cu starea de sănătate a pacientului, adică, în momentul în care medicii spuneau «da», trebuia să avem plata făcută”, a declarat Pintea.

Tânărul rănit în explozia dintr-un bloc din Piatra Neamţ a fost transportat, joi, cu un avion militar la Spitalul Grand Hôpital de Charleroi din Belgia.

Aeronava militară a decolat de pe Aeroportul Internaţional Iaşi în jurul orei 16.30.

Explozia s-a produs, miercuri, într-un bloc din Piatra Neamţ, fiind urmată de un incendiu. Aproximativ 30 de pompieri cu cinci autospeciale de stingere, două autoscări, un echipaj de descarcerare, trei echipaje SMURD şi patru ambulanţe ale Serviciului Judeţean s-au deplasat la blocul respectiv. În urma exploziei şi a incendiului, un bărbat a fost grav rănit, el suferind arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului, el fiind transferat la Iaşi.

De asemenea, o persoană s-a intoxicat cu fum, iar o alta a suferit un atac de panică.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, în urma exploziei au fost afectate patru apartamente de la blocul D1, acestea având geamurile sparte, iar la blocul D5, scara B, acolo unde s-a produs deflagraţia, 13 apartamente au fost afectate ca urmare a exploziei şi incendiului, zece dintre acestea având uşile de la intrare distruse sau avariate de suflul exploziei. De asemenea, acoperişul blocului a fost distrus pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi.

În blocul unde a avut loc explozia nu a rămas nimeni peste noapte, oamenii au mers la rude şi prieteni, iar în cele 20 de locuri de cazare puse la dispoziţie de Primăria Piatra Neamţ nu a mers nicio persoană.

Totodată, din informaţiile preliminare nu este afectată structura de rezistenţă a blocului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.