Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat, marţi, plata eşalontă a sumei de 63 de milioane de lei către firma de salubrizare Polaris M Holding pentru ca aceasta să renunţe la penalităţi în valoare de peste 400 de milioane de lei, urmând ca Polaris să decidă dacă acceptă această înţelegere. Primarul Decebal Făgădău a afirmat că kunicipalitatea îşi permite achitarea sumei votate în şedinţa CLM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii locali au fost convocaţi, marţi, într-o şedinţă extraordinară, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea tranzacţiei judiciare dintre municipiului Constanţa şi societatea Polaris M Holding SRL în scopul stingerii litigiului care formează obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

Acest proiect s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal de săptămâna trecută, dar atunci acest proiect nu a trecut.

De această dată, proiectul a fost aprobat de consilierii PSD şi PNL, consilierii PMP părăsind sala după ce amendamentele lor nu au fost aprobate.

“În esenţă, lucrurile nu s-au schimbat: plătim 63 de milioane de lei în tranşe, Polaris renunţă la penalităţi de 413 milioane lei. Inclusiv în timpul şedinţei s-au formulat amendamente, din partea PMP şi din partea PNL, două dintre acestea modificau, pe fond, obiectul tranzacţie, unul dintre acestea, cel al PNL, completa, nuanţa, detalia o frază deja inserată şi agreată în proiectul de tranzacţie”, a explicat primarul Decebal Făgădău la finalul şedinţei.

El a menţionat că din această decizie nu are nimeni de câştigat, doar de pierdut. 

“Nu cred că este o decizie din care cineva are de câştigat, toată lumea are de pierdut şi vă spun acest lucru în cunoştinţă de cauză. Sunt conştient că vor urma sesizări, plângeri, cereri de înscrisuri legate de acest subiect. Pentru că dincolo de faptul că ne batem în hârtii şi hotărâri de instanţă, realitatea din oraş ne spune că din punct de vedere al salubrităţii mai este mult de lucru”, a afirmat edilul.

El a mai spus că documentul aprobat de Consiliul Local va fi transmis către Polaris, reprezentanţii societăţii urmând să decidă dacă acceptă sau nu. În cazul în care vor fi de acord, vor depune această tranzacţie la Curtea de Apel Iaşi, unde se judecă, miercuri, o contestaţie la decizia Tribunalului Iaşi prin care municipalitatea trebuie să achite firmei de salubrizare 413 milioane de lei reprezentând penalităţi, iar în acel caz litigiul se va încheia. Dacă nu vor face acest lucru, atunci acel proces va merge mai departe, a explicat primarul.

Decebal Făgădău a precizat că bugetul local îşi permite să achite această eşalonare a sumei de 63 de milioane de lei, una care se va întinde pe o perioadă de 24 de luni. De asemenea, el a menţionat că ia în calcul creşterea taxei de salubrizare, cuantumul acesteia urmând să fie stabilit în urma mai multor analize.

“Nu vom putea să subvenţionăm în continuare la acest nivel taxa de salubritate, trei lei de persoană pe lună versus, vă dau exemplul, municipiului Iaşi, unde este 16 lei şi este operat de municipalitate acest serviciu sau de alte oraşe. În Brăila este 12 lei pe lună de persoană”, a declarat Făgădău.

Firma de salubrizare Polaris M Holding a câştigat, în primăvara acestui an, un proces la Tribunalul Iaşi prin care obligă Primăria Constanţa să-i achite peste 400 de milioane de lei, reprezentând plata unor penalităţi.

Administratorul unic al firmei, Eduard Martin, a explicat după decizia instanţei că acest proces a fost intentat în urma refuzului Primăriei Constanţa de a pune în executare o hotărâre de instanţa din 2012 care obliga municipalitatea la aplicarea coeficientului de inflaţie la tarifele practicate de firma de salubrizare.

Eduard Martin, Polaris M Holding şi Radu Mazăre sunt inculpaţi într-un dosar care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie legat tocmai de atribuirea serviciului de salubrizare al Constanţei către această firmă.

Astfel, Radu Mazăre este judecat pentru că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.