Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul va adopta, în şedinţa de luni de la ora 16.00, ordonanţa care prevede compensarea facturilor la energie şi gaze pentru consumatorul casnic. Chestionat cât va suporta statul şi cât primăriile, prim-ministrul a spus că 25% pentru energie, din ce a înţeles, însă rămâne de văzut varianta finală care va fi aprobată de Executiv. Referitor la plafonarea preţului la gaze, Cîţu a explicat că numai Spania are acum aprobată o pseudo-plafonare, însă dacă va exista la nivelul UE o masă critică de ţări care să ia această măsură, atunci va fi luat în discuţie acest lucru şi pentru România, la acel moment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi în şedinţa de Guvern vom aproba o compensare a facturilor pentru această iarnă, pentru consumatorul casnic. Din păcate, avem moţiunea mâine şi cei care vin cu această moţiune mâine ar trebui să îşi asume responsabilitatea faptului că nu vom mai avea timp să avem o soluţie şi consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri acum veneam şi cu soluţia, dar pentru consumatorul casnic avem o soluţie pe care o vom aproba astăzi.Haideţi să vedem varianta finală că a suferit mai multe modificări. Varianta finală o voi avea astăzi în şedinţa de Guvern şi vedem exact cât este. Înţeleg că va fi 25% pentru energie, dar aşteptăm varianta finală astăzi în şedinţa de Guvern şi vedem cum va fi. Va fi prezentată după aceea de ministrul Energiei, după şedinţa de Guvern. Trebuie linişti oamenii că vor avea această compensare pentru iarnă”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul BEx al PNL de luni, întrebat şi ât la sută va suporta statul şi cât la sută vor suporta primăriile conform acestei OUG pentru compensarea facturilor la energie şi gaze.

El a mai explicat că există şi Legea consumatorului vulnerabil adoptată de Parlament şi va exista şi această OUG pentru compensare a facturilor aşa că cetăţenii care nu se declară vulnerabili vor beneficia automat de reglementările ordonanţei de urgenţă.

„Mai este ceva de spus aici. Pentru că ştim că avem în acelaşi timp şi legea consumatorului vulnerabil şi această lege. Cetăţenii care nu se declară vulnerabili, vor beneficia automat de această ordonanţă prin compensare. Deci cei care nu se vor declara, nu vor avea timp să formuleze sau să scrie acel formular ca să se declare vulnerabili, vor beneficia oricum de compensare. Dacă cineva se declară vulnerabil şi există şi această compensare, poate să primească bani şi din compensare, atunci va primi diferenţa. Vom merge şi în paralel”, a precizat Cîţu.

Acesta a mai spus că va fi rezolvată şi problema subvenţiei „pentru consumatorii vulnerabili şi din Delta Dunării şi Munţii Apuseni”.

„Înţeleg că Parlamentul a scos clienţii consumatorii vulnerabili din Delta Dunării şi Munţii Apuseni. Rezolvăm în şedinţa de astăzi”, a completat premierul.

Întrebat când va fi efectuată o plafonare a preţurilor la energie şi gaze în România, şeful Executivului a răspuns: „În acest moment există o singură ţară care are o pseudo plafonare - Spania. Au propus şi alte ţări, dar nu există plafonări exact. Dacă la nivelul UE vedem că există o masă critică de ţări care vor avea o plafonare a preţurilor la energie, vom lua şi noi în discuţie în acest moment”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.