Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, anunţă că a autorizat o plată externă către Comisia Europeană, reprezentând avansul pentru vaccinul COVID-19, în valoare de 12.058.345 euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toţi românii trebuie să ştie! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, în suma de 12.058.345 Euro!", a scris Florin Cîţu pe Facebook, miercuri.

În urmă cu o zi, ministrul de Finanţe declara că Guvernul a suplimentat, la rectificarea bugetară, suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva noului coronavirus. "Astfel, România se asigură că va avea între primele ţări acces la acest vaccin", a afirmat Cîţu.

"Prin rectificarea bugetară aprobată ieri (luni - n.r.), Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi, foarte important, prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirus. Astfel, România se asigură că va avea între primele ţări acces la acest vaccin în perioada următoare", a afirmat Cîţu, marţi, pe Facebook.

El a adăugat că "orice altă informaţie" apărută în spaţiul public este falsă.

Premierul Ludovic Orban afirma, săptămâna trecută, că distribuţia vaccinului anti-Covid-19 se va face în mai multe etape.

"Cantităţile de vaccin se distribuie proporţional cu populaţia fiecărei ţări a Uniunii Europene. Distribuţia se va face în mai multe etape, în funcţie de capacitatea de a produce cantităţile contractate, din ceea ce ştim noi există un contract semnat deja pentru 200 de milioane de doze de vaccin şi 200 de milioane în rezervă, pe măsură ce cantităţile sunt produse ele vor fi livrate către statele membre al Uniunii Europene, în conformitate cu ponderea pe care o are din punct de vedere al populaţiei fiecare ţară europeană”, anunţa premierul.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat marţi un contract cu societatea americană Moderna, în vederea furnizării a până la 160 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 - cel de-al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic.

”Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine (miercuri) un nou contract în vederea securizării altui vaccin împotriva covid-19 în portofoliul nostru”, a anunţat marţi von der Leyen.

Înainte de acest anunţ, Comisia a semnat cinci contracte prin care precomandă vaccinuri împotriva covid-19, şi anume cu grupurile suedezo-britanic AstraZeneca şi britanic Johnson & Johnson (până la 400 de milioane de doze de la fiecare), cu grupul franco-britanic Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi compania germană CureVac (până la 405 milioane de doze).

Aceste livrări vor avea loc însă după ce vaccinurile se vor dovedi sigure şi eficiente.

Distribuirea oricărui vaccin are loc numai după unda verde a autorităţii de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Uniunea Europeană (UE) a evocat până acum ”începutul lui 2021” în privinţa distribuirii primelor doze.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.