Fostul premier Florin Cîţu afirmă că cifrele privind al cincilea val al pandemiei de COVID-19 sunt comparabile cu cele din valul al patrulea, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile grave şi decesele, el arătând că numărul mare de infectări pune presiune nu doar pe sistemul sanitar, ci şi pe economie, în contextul în care numeroşi oameni se îmbolnăvesc. "Până la urmă, dacă Guvernul, sau dacă ministrul Sănătăţii voia cu adevărat acest certificat verde, el ar fi existat", susţine Cîţu, subliniind că PNL ar fi acceptat orice măsură care să ducă la reducerea impactului crizei sanitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dar eu mă uit la cifre şi nu pare că e ceva diferit de celelalte. Ne uităm la un val care îşi are evoluţia proprie, dar efectele sunt aceleaşi, românii mor”, a afirmat Florin Cîţu, marţi seară, la B1 Tv.

Întrebat dacă premierul Ciucă a fost cel care a decis ca certificatul verde COVID la locul de muncă să nu fie introdus, Florin Cîţu a răspuns că "decizia a fost de neasumare în Guvern şi de a merge cu ea în Parlament".

Cîţu a subliniat, în acest context, că datele privind numărul de infectări cu SARS-CoV-2 "nu sunt cu mult diferite de cifrele pe care le vedeam în mijlocul valului patru".

"O mie o sută de persoane care sunt la ATI, eu ţin minte că cifrele astea pe toţi ne speriau şi puneau presiune pe sistemul de sănătate. Ceea ce este diferit acum şi este, spun eu, mult mai grav, avem o presiune pe sistemul de sănătate mare, unde înseamnă costuri deja, dar avem şi o presiune pe sistemul economic, pentru că sunt zeci de mii de persoane zilnic infectate, ceea ce înseamnă că activităţile economice sunt perturbate. Este ca şi cum am închide întregi sectoare din economie, zilnic, oameni care trebuie să primească concediu medical. Vă spun că nota de plată, când am făcut în pandemie, atunci şi am închis a fost foarte mare. De aceea eu zic că vaccinarea ar fi ajutat. Decizia a fost alta. Până la urmă, dacă Guvernul sau dacă ministrul Sănătăţii voia cu adevărat acest certificat verde, el ar fi existat. Sau orice altă măsură, hai să nu-i spunem certificat verde, orice altă măsură care ar fi redus numărul de infectări şi ar fi redus numărul de decese, ar fi redus numărul de persoane la ATI”, a afirmat Florin Cîţu.

Cîţu a spus că în condiţiile în care ministrul Sănătăţii este "un expert”, dacă Alexandru Rafila ar fi venit cu orice altă măsură, PNL ar fi acceptat-o dacă aceasta ar fi dus la scăderea numărului de îmbolnăviri.

Fostul premier a susţinut că nu îi aduce reproşuri actualului premier cu privire la faptul că nu a fost implementat certificatul verde COVID sau o altă soluţie, el arătând că "propunerile vin de la Ministerul Sănătăţii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.