Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în deschiderea Forumului Administraţiei Publice Locale, că dezbatere privind regionalizarea ar trebui începută, chiar dacă actualul Guvern nu va lua nicio decizie în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Problema regionalizării am mai ridicat-o şi la întâlnirile pe care le-am avut cu asociaţiile primarilor şi cu diferite discuţii cu responsabilii Consiliilor Judeţene. Sigur nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârşitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă şi să relansăm această dezbatere astfel încât după alegerile parlamentare să intrăm în linie dreaptă cu această temă, în funcţie de obiectivele pe care şi le va asuma şi viitorul Guvern”, a declarat Cioloş, la Forumul Administraţiei Publice Locale.

Cioloş a subliniat că regionalizarea este o temă care în următorii ani trebuie dezbătută. ”Este din ce în ce mai clar că această abordare a regiunilor de dezvoltare care înseamnă o asociere a judeţelor şi unde, din păcate, eu pot să observ că în general judeţele vin cu abordarea judeţeană, încercând să obţină maximum pentru judeţ, (...) pe când noi ar trebui să avem o abordare integrată a dezvoltării unor regiuni”, a spus premierul.

”Trebuie să vedem ce responsabilităţi ar trebui să îndeplinească viitoarele regiuni administrative, ce resurse financiare să aibă la dispoziţie şi cum să fie acestea alocate, care să fie instrumentele de cooperare cu autorităţile locale şi judeţene şi mai ales cum să facem ca aceste structuri regionale să nu fie o adăugire a unui nou strat administrativ şi de complexitate birocratică, ci să fie o valoare adăugată în administraţie”, a mai spus Cioloş.

Premierul susţine că regionalizarea ar trebui să ducă la o simplificare a cheltuielilor cu administraţia publică locală, nu o încărcătură administrativă în plus. 

”În acelaşi context, vrem să lucrăm şi la procesul de descentralizare cu acele funcţii pentru a căror furnizare de către autorităţile publice locale se pot obţine beneficii suplimentare pentru cetăţeni. Aici Ministerul Dezvoltării lucrează la finalizarea analizei ultimelor domenii, sectoare pe care le putem propune pentru descentralizare, cum ar fi Agricultura, Cultura, Turismul, Educaţia, Tineretul şi Sportul. Este important ca acest transfer de responsabilitate să se facă într-un mod coerent în aşa fel încât să ne asigurăm că politicile publice care sunt decise la nivel central pot fi aplicate eficient la nivel local”, a mai spus Cioloş. 

El a menţionat, în contextul descentralizării, că trebuie lăsate la îndemâna instituţiilor centrale instrumente prin care să se asigure că politicile publice decise la nivel central chiar se aplică la nivel local, el dând exemplu criza din Sănătate, când apar probleme la nivel naţional.

”Ministerul Sănătăţii a rămas fără aproape orice instrument de intervenţie la nivel local pentru a se asigura că unităţile de sănătate publică îşi asumă responsabilitatea pentru unele decizii care se iau la nivel central cu impact care merg dincolo de interesul unui spital sau altul”, a mai spus Cioloş

Priorităţile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relaţia cu administraţia publică locală şi oportunităţile existente pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile, la nivel local vor fi dezbătute, luni şi marţi, la Forumul Administraţiei Publice Locale, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, la care sunt aşteptaţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, miniştri, şefii celor două Camere ale Parlamentului, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor, ai mediului academic şi ambasadori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.