Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Alba Iulia, că alerta transmisă de autorităţile italiene Comisiei Europene se referă strict la produsele firmei de lactate Brădet, şi nu la toată producţia românească de brânză, adăugând că a cerut de vineri Comisiei Europene o clarificare în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă alerta autorităţilor italiene privind brânza cu E-coli vizează toate produsele româneşti, Dacian Cioloş a spus că, deşi iniţial a fost o eroare în acest caz, ea a fost corectată şi alerta actuală de la nivel european nu vizează toată producţia românească de brânză, ci doar produsele firmei Brădet.

 "Nu e vorba de toată producţia. Am cerut încă de vineri clarificarea situaţiei cu Comisia Europeană vis-a-vis de alerta care a fost făcută de italieni şi am înţeles că problema acolo a fost. A fost o alertă greşit dată de autorităţile italiene care o dată că au vorbit de laptele de oaie, şi nu de laptele de vacă (…) În sistemul acesta de alertă autorităţile statelor membre introduc elementele de alertă, ele doar sunt centralizate la Comisie (n.r. - Comisia Europeană) şi apoi sunt trimise toate statele membre din piaţa comună. Şi înţeleg că alerta a vizat doar produsele de la Brădet, şi nu altele. Comunicarea care a venit de la comisie a fost prea generală şi am cerut clarificarea lucrurilor”, a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că, din punctul său de vedere, lucrurile sunt clare, precizând că a anunţat Comisia Europeană prin Reprezentanţa României de la Bruxelles că dacă situaţia nu va fi clarificată va lua poziţie deoarece nu acceptă "erori care au impact asupra economiei agro-alimentare româneşti”.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat greşit iniţial produsele din lapte de oaie şi înţeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă, şi nu la nivel naţional pentru toate produsele româneşti, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate. Aceasta este poziţia mea şi dacă se întâmplă să fie lucrurile altfel, am şi transmis către reprezentanţa noastră de la Bruxelles către Comisia Europeană că dacă lucrurile nu vor fi clarificate eu voi lua o poziţie foarte clară. Nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agro-alimentare româneşti”, a mai spus Cioloş.

La notificarea Italiei, Comisia Europeană a emis o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui produs de brânză din lapte de oaie din România, ţările afectate de măsură fiind România, Italia, Franţa şi Germania, potrivit site-ului CE, unde se arată că gradul de risc este serios.

Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunţat vineri Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.

Sâmbătă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, au emis o alertă privind o brânză de oaie de la SC Brădet, în loc de brânză de vacă.

În notificarea de alertă, iniţiată în data de 16 martie 2016, există un buletin de analiză, emis în 17 martie, care nu menţionează informaţii, precum: numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării şi data expirării, a mai informat ANSVSA.

În acest buletin de analiză parţial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florenţa (Italia) în data 14 martie 2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene şi se lucrează pentru izolarea tulpinii de E.coli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.