CGMB a decis, miercuri, înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Hotărârea a fost justificată de municipalitate prin faptul că în Bucureşti sunt 173 de imobile încadrate în categoria I de risc seismic şi alte 183 de imobile catalogate ca "pericol public”.
În timpul dezbaterilor, reprezentanţii USB, PNL şi PMP s-au declarat de acord cu crearea unei entităţi pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, susţinând însă că, în paralel, ar trebui modificată legislaţia. Nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să îşi susţină punctul de vedere, consilierii celor trei formaţiuni au părăsit şedinţa CGMB.
Ciprian Ciucu (PNL) a declarat ulterior că majoritatea formată din PSD şi ALDE nu respectă dreptul la dialog pe care trebuie să-l aibă orice consilier ales.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
"Noi am vrut să discutăm pe marginea mai multor proiecte controversate pe care le-a propus majoritatea. Nu ne-au dat dreptul la dialog şi la cuvânt am decis să ieşim din sală protestând astfel faţă de poziţia nejustificată a majorităţii PSD-ALDE", a spus el.
Nicuşor Dan (USB) a avertizat că atât timp cât nu va exista dreptul la dezbatere, consilierii USB se vor retrage de la lucrările CGMB.
"Am primit un mandat de la cetăţeni ca să îi reprezentăm în Consiliul General şi să le exprimăm opiniile cu care ei ne-au mandatat. Nu am venmit aici în Consiliul General să fim un fundal pe care doamna primar şi consilierii PSD să-şi exprime idei electorale. Am venit să dezbatem. Cât timp nu vom avea acest drept,ne vom retrage de la şedinţă", a precizat Nicuşor Dan.
Robert Turcescu (PMP) a susţinut că proiectele de hotărâre propuse CGMB sunt "exclusiv populiste", iar agenda Primăriei este "bizară", "paralelă cu nevoile bucureştenilor".
"Discutăm despre aprobarea înfiinţării şi aprobarea aprobării înfiinţării, în niciun caz despre lucruri concrete. (..) Am fost puşi cu toţii, ca la şcoală, să stăm cuminţi în băncuţele noastre. Nu cumva să o deranjăm pe doamna primar, nu cumva să avem opinii contrare faţă de cele rostite de la microfonul doamnei Firea. Nu putem tolera acest lucru. Suntem solidari astăzi grupurile PMP, USB, PNL în această decizie", a afirmat Turcescu.
Cun toate acestea, un comunicat al Primăriei anunţă că proiectul referitor la Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a fost votat de 29 de consilieri generali (24 de la PSD, 4 de la ALDE si 1 consilier PMP), iar "impotriva" au votat 6 consilieri PNL.
Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic ar urma să fie finanţată din bugetul Capitalei şi din venituri proprii, putând însă primi şi bani din fonduri de la bugetul de stat.
Potrivit ultimelor date privind imobilele extertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primăria Capitalei în 9 septembrie, în Bucureşti sunt foarte multe imobile care necesită lucrări ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, încadrate în clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.