CGMB a aprobat, marţi, componenţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), din care vor face parte, ca ”reprezentanţi ai comunităţii”, fostul viceprimar al Capitalei Dan Darabont şi generalii în rezervă Mircea Teodor Mureşan, acuzat că la Revoluţie a distrus Biblioteca Centrală Universitare, şi Adriean-Vasile Pârlog, fost şef al Departamentului de analiză de la Direcţia Generală de Informaţii a Armatei. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut, după ce USB a contestat aceste numiri, că sunt acuzaţii fără fundament, fiind vorba despre "profesionişti, oameni care cunosc acest domeniu".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul a fost aprobat cu 36 de voturi "pentru", nouă "împotrivă" şi două abţineri.

Membrii ATOP au drepul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 30% din indemnizaţia de subprefect al municipiului Bucureşti.

Din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică fac parte 15 membri: subprefectul Corneliu Cârstea, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ai Corpului Naţional al Poliţiştilor, Direcţiei Generale de Poliţie Locale şi Control a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, ai ISU, ptrecum şi şase consilieri generali şi trei reprezentanţi ai comunităţii.

Reprezentanţii comunităţii desemnaţi în ATOP sunt Dan Darabont, Mircea Teodor Mureşan şi Adriean-Vasile Pârlog.

Dan Darabont a fost viceprimar al Sectorului 6 în perioada 1996-2000, primar al Sectorului 6 între anii 2000-2004 şi prefect al Capitalei în 2004-2005. Din iulie 2012 şi până în martie 2016, când a demisionat, Dan Darabont a fost viceprimar al Capitalei.

Mircea Teodor Mureşan este general în rezervă. În timpul Revoluţiei din decembrie 1989, el ocupa funcţia de comandant al Regimentului de Tancuri Pantelimon din Bucureşti, care s-a aflat în poziţii de luptă în Piaţa Palatului. El a fost acuzat că a distrus atunci Biblioteca Centrală Universitară.

Adriean-Vasile Pârlog, numit şi el membru în ATOP din partea comunităţii, a fost şef al Departamentului de analiză de la Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.

Numirea celor trei reprezentanţi în ATOP a fost contestată de unii consilieri, care au spus că aceştia nu reprezintă societatea civilă bucureşteană.
 
"A existat o dezbatere asupra acestor nominalizări? Nu reprezintă societatea civilă bucureşteană. Este vorba despre doi foşti candidaţi din partea PSD, unul fiind domnul general Mircea Mureşan, comandant al regimentului de tancuri Pantelimon, participant la evenimentele din 1989. În presă există informaţii conform cărora regimentul de tancuri comandat de el ar fi participat la incendierea Bibliotecii Gentral Universitare. Care este mesajul pe care noi îl transmitem?", a spus consilierul USB Alexandru-Valeriu Gâdiuţă.
 
În replică, primarul Capitalei, Gabriele Firea, i-a acuzat pe consilierii USB că lipsesc de la şedinţe şi sfidează CGMB. Ea a mai spus că cei trei "cunosc acest domeniu, sunt nişte profesionişti".
 
"Îmi pare foarte rău că, în afara faptului că nu vă interesează soarta bucureştenilor şi aţi votat împotriva tuturor proiectelor bune pentru Capitală şi lipsiţi şi sfidaţi acest Consiliu General, faceţi acuzaţii extrem de grave. E adevărat, veţi spune, e campanie electorală, vreţi să salvaţi ţara, nu doar Bucureştiul şi că, aşa cum uneori hârtia permite orice, să se scrie pe ea, şi în acest spaţiu se poate spune orice, că nu există consecinţe. Există consecinţe pentru orice fel de acuzaţie şi este total iresponsabil în calitate de consilier general să faceţi astfel de afirmaţii câtă vreme persoanele propuse nu fac obiectul niciunui proces, niciunui dosar. Sunt invenţii pe care le-aţi adus aici cu neprofesionalism. Aşa şi noi putem să spunem despre oricine, să îi mâzgălim biografia, doar pentru că aşa dorim noi să schimbăm cursul unor evenimente. Potrivit legii, se fac propuneri din partea primarului general după consultare. Am venit cu aceste propuneri, sunt profesionişti în domeniu. Aici vorbim despre ATOP, nu despre altceva. Sunt oameni care cunosc acest domeniu, care sunt profesori universitari, care predau această materie. Voi faceţi un proces de intenţie extrem de neadevărat. Dacă colegul dumneavoastră, care chiuleşte de la şedinţe, domnul Dan (Nicuşor Dan - n.r.), ar fi devenit primar general, ar fi avut posibilitatea să facă aceste propuneri şi, potrivit legii, Consiliul ar fi votat sau nu. Nu a ajuns primar general, bucureştenii, în majoritatea lor, nu l-au vrut primar general. Nu puteţi schimba cursul democraţiei printr-o declaraţie de război pe care o faceţi acum exclusiv cu scop politic", a spus Gabriela Firea.

Nicuşor Dan, care a lipit de la şedinţa CGMB, a transmis un comunicat de presă în care a arătat că "Gabriela Firea batjocoreşte ideea de societate civilă şi, mai mult decât atât, memoria Revoluţiei din decembrie 89, prin numirea unui general controversat, ca reprezentant al comunităţii, în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică”.  

”Sub semnătura lui Firea, generalul Mircea Teodor Mureşan este numit membru remunerat al Autorităţii, în condiţiile în care acesta a fost acuzat de procurorul Dan Voinea, fost şef al Parchetelor Militare, că a distrus, în decembrie 89, Biblioteca Centrală Universitară. Iată ce declara Voinea pentru revista Historia: «Cei care au tras la Revoluţie o duc bine mersi astăzi. Uitaţi-vă la generalul Mircea Teodor Mureşan. La Revoluţie a fost cel care a comandat tancurile ce au tras asupra Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti.» Cercetat penal pentru acordarea unor titluri universitare ilegale, prieten cu Gabriel Oprea, fost candidat PSD în Ilfov, baronatul lui Florin Pandele, reţeaua de interese a Gabrielei Firea i-a găsit lui Mureşan o sinecură. USR va face curând publice numele tuturor clienţilor politici cărora li s-a distribuit un loc în administraţia Bucureştiului, pentru a servi familia Firea-Pandele şi PSD. Mircea Mureşan este unul dintre ei", susţine Nicuşor Dan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.