Cetăţuia Braşovului, monument reprezentativ pentru această zonă, revine în proprietatea statului român, după ce societatea Aro Palace a pierdut după şapte ani de procese, dreptul asupra ansamblului de construcţii amplasat pe dealul Straja. PrimaRul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat că va solicita Guvernului ca cetăţuia să devină oficial proprietate a municipiului Braşov, pentru a fi restaurată şi „pusă în slujba comunităţii şi a turiştilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cetăţuia Braşovului, monument istoric reprezentativ pentru Braşov, trece din proprietatea Aro Palace în proprietatea statului Prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată definitiv marţi. 
Disputa în instanţă asupra ansamblului de construcţii a început în anul 2015, când Municipiul Braşov a deschis proces prin care contesta faptul că cetăţuia se află în proprietate privată. În 2016, Tribunalul Braşov a hotărât, ca instanţă de fond, întoarcerea Cetăţuii în proprietatea publică a Statului Român, dispunând şi radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al SC Aro Palace SA şi intabularea dreptului de proprietate publică al intervenientului statul român asupra imobilului în cauză. Hotărârea fost luată în baza constatării nulităţii absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulităţii absolute parţiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991 (respectiv anularea poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la ,,Complexul Cetate“) şi a nulităţii absolute parţiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţă de 5.002 mp, aferentă imobilului „Complex Cetate”, conform datelor transmise de Primăria Braşov.
În 2017, Curtea de Apel a menţinut hotărârea instanţei de fond, atât cu privire la dreptul de proprietate al statului, cât şi cu privire la intabularea statului român. În numele statului, reprezentantul municipiului în acest proces a intabulat, provizoriu, dreptul de proprietate al statului român.
În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa s-a pronunţat marţi, 8 noiembrie, definitiv asupra acestei speţe, respingând cele două recursuri şi confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii. 
În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul - Aro Palace SA şi  acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne.
,,Am reuşit să demonstrez faptul că o cetate nu poate fi un bun de uz mercantil, adică să găzduiască un restaurant, o cofetărie sau o terasă, private. O cetate, prin definiţie, este de uz şi interes public, de interes public istoric, de interes public social, de interes public pentru mai mulţi oameni, adică pentru cetăţeni, şi nu pentru desfăşurarea de activităţi economice private. Uitaţi-vă la Cetatea Alba Iulia. Cum i-ar fi stat să fi fost închisă, Alba Carolina? Cetatea Neamţului la fel, Cetatea Sucevei la fel, cum le-ar sta lacătul, pe motiv că cineva, cândva, timp de 10-12 ani dintr-o istorie de cinci sute de ani, a avut un restaurant deschis?”, a declarat avocatul Adrian Rusu, care a reprezentat municipiul Braşov în acest proces, referindu-se la faptul că  în anul 2014 Aro Palace SA a luat decizia de a închide cetatea Braşovului, deoarece, din punct de vedere economic, nu era rentabil să ţină deschis restaurantul amenajat în incinta acesteia. 
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că va face solicitare către Guvern pentru ca „în timp cât mai scurt, imobilul să devină oficial proprietatea municipiului Braşov, unde de altfel îi este şi locul”. 
„În paralel, mergem pe trei direcţii. O direcţie are în vedere punerea în siguranţă - pentru că sunt necesare intervenţii urgente, şi, la nivel de Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă, vom avea această decizie. În paralel, am demarat primele discuţii cu Ordinul Arhitecţilor din România. Avem nevoie de implicarea tuturor celor competenţi în complexitatea unui astfel de proces de reabilitare, de restaurare.  Şi, totodată, intenţia cu privire la viitoarele funcţiuni este de a lansa un proces de consultare publică, un concurs de idei care să ne ajute să înţelegem mai bine felul în care un astfel de element de patrimoniu de prim rang, un monument de clasă A, poate fi pus în slujba comunităţii şi a turiştilor care ne vizitează oraşul”, a explicat Allen Coliban.  
Acesta a precizat că, având în vedere gradul de degradare a cetăţuii, nu poate avansa un termen la care aceasta ar putea fi deschisă publicului, subliniind că „interesul tuturor, este să revină în circuitul public cât mai repede, măcar la stadiul acesta, de plimbare şi de vizionare”, dar numai după ce construcţiile vor fi puse în siguranţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.