Centrul UNHCR din cadrul Romexpo a fost vizitat, vineri, de autorităţile române cu o delegaţie din Franţa. Primarul general al Capitalei, NIcuşor Dan, anunţă că, de la deschidere, prin centru au trecut 72.000 de cetăţeni ucraineni, adulţi şi copii. ”Sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni este un efort comun al ţărilor europene, care s-au mobilizat şi luptă pentru aceleaşi valori”, a transmis Nicuşor Dan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O delegaţie franceză condusă de Chrysoula Zacharopoulou, ministru responsabil pentru Dezvoltare, Francofonie şi Parteneriate internaţionale în cadrul Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe din Franţa, alături de ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, E.S. Laurence Auer, însoţită de primarul general Nicuşor Dan şi şeful DSU Raed Arafat au vizitat, vineri, Centrul UNHCR din cadrul Romexpo. 

”Sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni este un efort comun al ţărilor europene, care s-au mobilizat şi luptă pentru aceleaşi valori. Mă bucur că bucureştenii au fost de la început prezenţi şi au ajutat în fiecare zi cu ce a fost nevoie pentru ca cei care au ajuns aici să aibă măcar strictul necesar atât timp cât sunt departe de casă ori familie. Din luna martie, de când a fost deschis, şi până în prezent, în centrul amenajat de DGASMB la Romexpo au venit aproximativ 72.000 de ucraineni, adulţi şi copii, care au beneficiat de 600 de tone de alimente şi 270 de tone de haine”, a transmis primarul general Nicuor Dan.  

Aceasta a precizat că, pentru a ajuta la integrarea copiilor ucraineni în şcolile din Bucureşti în următorul an şcolar, DGASMB a deschis, în parteneriat cu Asociaţia Anaid, “Şcoala de vară”, un proiect - pilot pentru copii ucraineni, cu o capacitate de 150 de locuri, unde aceştia pot învăţa limba română. 

La rândul lor, reprezentanţii DSU au precizat că ”acţiunea de astăzi urmăreşte de o manieră prioritară conclucrarea şi acordarea de sprijin reciproc în vederea oferirii întregului suport cetăţenilor ucraineni”.  

”Discuţiile purtate au vizat pe de-o parte, prezentarea situaţiei actuale regăsită la graniţele ţării, acţiunile întreprinse de instituţiile statului cu rol în gestionarea situaţiei generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul României în urma conflictului din Ucraina dar şi misiunile specifice de oferire de sprijin, acţiuni umanitare, derulate prin prisma colaborării strânse între instituţiile guvernamentale, autorităţile publice locale şi societatea civilă. Totodată, în cadrul întâlnirii, şeful DSU a vorbit distinşilor invitaţi despre organizarea centrelor de comandă de la nivelul judeţelor de prim răspuns, unde au fost dislocate persoane din cadrul IGSU dar şi din cadrul DSU”, a transmis DSU, într-un comunicat de presă.  

Instituţia a precizat că discuţiile purtate au vizat şi modalităţile de lucru, din punct de vedere operaţional, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere, activităţile derulate de personalul detaşat la CNCCI, colaborarea şi schimbul de informaţii şi coordonare cu celelalte celule de lucru din judeţele de prim răspuns dar şi relaţionarea acestora atât cu societatea civilă cât şi cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale internaţionale prezente la Centrul Naţional.  

De asemenea, s-au purtat discuţii şi despre deschiderea primului Centru Logistic European pentru primirea, depozitarea, manipularea şi transferul asistenţei umanitare oferită de statele membre către Ucraina, în judeţul Suceava. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.