Primăria Sectorului 4 vrea să amenajeze, anul viitor, un spaţiu de peste 26.000 de metri pătraţi din Parcul Lumea Copiilor, sub forma actualei hărţi a României, cu aproape 100 de machete ale celor mai importante monumete din ţară, precum Arcul de Triumf, mănăstirile Putna şi Voroneţ, Biserica Neagră, castele Peleş şi Bran sau vechea capitală a Daciei, Sarmizegetusa, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Costul total al proiectului va fi de 18 milioane de lei plus TVA, iar lucrările de amenajare vor începe în prima parte a anului viitor, urmând să fie finalizate înainte de 1 Decembrie 2018, a anunţat, miercuri, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că acest proiect este unic şi le oferă copiilor posibilitatea de a vedea cum este organizată România "din punct de vedere geografic".

"Lansăm un proiect unic. (...) Acest proiect oferă copiilor posibilitatea de a vedea, din punct de vedere geografic, modul în care este organizată România. Avem inclusiv o componentă legată de vegetaţia fiecărei regiuni geografice în parte, discutăm despre zone istorice şi construcţii ce marchează zonele istorice ale României, discutăm, de exemplu, despre caracteristicile Bucureştiului, unde avem un număr de machete despre regiuni. Fiecărui judeţ şi oraş am încercat să-i atribuim elemente potrivite. Noi, prin ceea ce facem, dorim să marcăm contribuţia pe care o avem ca şi comunitate locală la creşterea calităţii vieţii locuitorilor Setorului 4, a bucureştenilor şi dorim să creăm acea atractivitate care în acest moment lipseşte, şi anume atractivitatea ca obiectiv turistic internaţional”, a declarat primarul Sectorului 4.

El a adăugat că se aşteaptă ca numărul de vizitatori ai "România Parc 2018" să ajungă la aproximativ 200.000 pe an, explicând că acest concept este unic, fiind marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Machetă Arcul de Triumf
Machetă Arcul de Triumf

Potrivit edilului, "România Parc 2018" va fi amenajat în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, pe o suprafaţă de 26.300 de metri pătraţi, sub forma actualei hărţi a României şi va avea o reproducere cât mai fidelă a spaţiului carpato-danubiano-pontic, cu Dunărea în partea de sud a parcului, Marea Neagră şi Delta în sud-est şi est, iar Capaţii în mijloc.

De asemnea, spaţiul va cuprinde aproximativ 100 de machete realizate la scară 1:25 sau 1:30 a celor mai importante monumente şi simboluri ale ţării, printre care Sfinxul şi Babele, lacuri şi peşteri, vechea Capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, chipul lui Decebal sculptat în stâncă, Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia, mănăstirile din Bucovina, Putna şi Voroneţ, mănăstirea Agapia, Ipoteştiul lui Mihai Eminescu, o poartă maramureşeană, cimitirul de la Săpânţa, castelele Bran şi Peleş, Biserica Neagră, Arcul de Triumf şi Ateneul Român.

"Avem reprezentate formele de relief, depresiuni, munţi, încercăm să avem inclusiv scara formelor de relief. Este un concept interactiv, prin care turiştii pot afla informaţii. (...) Vom avea aproximativ 100 de machete, ele vor putea fi şi mai multe pe măsură ce vizitatorii consideră că este important să mai adăugăm lucruri reprezentative. Deocamdată acesta este numărul de machete pe care comisia l-a stabilit, dar este un proiect deschis”, a susţinut primarul Sectorului 4, care a precizat că proiectul va fi finalizat înainte de 1 Decembrie 2018, iar inaugurarea acestuia va fi chiar de Ziua Naţională sau la câteva zile după.

Parcul va fi dotat cu sisteme de acces şi informare pentru persoanele cu dizabilităţi, precum rampe de acces şi alei adecvate scaunelor rulante, dar şi panouri cu texte scrise în limbajul Braille pentru nevăzători.

De asemenea, "România Parc 2018" va avea atracţii şi pentru copii - vapoare, trenuleţe şi maşinuţe, jocuri de puzzle, prezentarea meşteşugurilor tradiţionale din fiecare zonă în parte, precum cioplitul pietrei sau sculptura lemnului, pe care le pot aplica în cadrul unor ateliere. Vor fi organizate inclusiv concursuri de cunoştinţe despre România şi spectacole în aer liber.

Costul total al proiectul va fi de 18 milioane de lei plus TV, în primul rând de la bugetul Consiliului Local, cu posibilitate de finanţare din surse externe, a precizat primarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.