Cele mai multe dintre adăposturile civile din municipiul Giurgiu, destinate protejării populaţiei în caz de atac aerian, nu sunt operative, arată concluziile unui control făcut de o comisie desemnată la nivelul Prefecturii judeţului. Multe dintre adăposturile civile sunt neigienizate şi unele au instalaţiile electrice, sanitare sau filtroventilante dezafectate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Datele centralizate în urma verificărilor făcute la adăposturile de protecţie civilă existente în municipiul Giurgiu arată că în acest oraş sunt operative doar trei din 29 de adăposturi de protecţie civilă, se arată într-un comunicat al Prefecturii Giurgiu, dat publicităţii marţi.
 
Inspecţiile au scos la iveală şi alte neconformităţi în ceea ce priveşte adăposturile care at trebui să protejeze populaţia în caz de atac aerian.
 
Astfel, la 26 dintre cele 29 de adăposturi garniturile sunt neetanşe, neconforme sau inexistente 19 dintre adăposturi sunt neigienizate, în cazul a 13 astfel de spaţii s-a constatat că  au ţevi şi conducte în interior. De asemenea, în cinci adăposturi instalaţiile de filtroventilaţie sunt nefuncţionale sau lipsă, trei adăposturi au instalaţii electrice lipsă, în 13 dintre spaţiile verificate instalaţiile sanitare lipsesc ori au fost dezafectate, iar cinci dintre adăposturi se inundă atunci când plouă.  
 
Nereguli au fost constatate şi la adăpostul de protecţie civilă din cadrul Primăriei oraşului Bolintin – Vale, care  este neoperativ, garniturile de la uşile de acces fiind inexistente, spaţiul neigienizat, iar instalaţiile de filtroventilaţie, sanitară şi electrică lipsind. 
 
Primăria municipiului Giurgiu şi Primăria oraşului Bolintin Vale au fost înştiinţate, prin adrese, că trebuie să ia măsuri şi să controleze modului de întreţinere a spaţiilor de adăpostire colective, aşa cum le obligă legea. 
 
„Ca atare, în virtutea respectării normelor legale, a fost solicitată dispunerea măsurilor necesare pentru punerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecţie civilă neconforme. În cazul în care acest lucru nu va putea fi realizat, a fost recomandată scoaterea acestora din uz şi identificarea unor noi spaţii care să poată fi folosite cu destinaţia de adăposturi de protecţie civilă, în vederea luării celor mai bune decizii pentru cetăţeni”, se arată în comunicatul Prefecturii Giurgiu.
 
Autorităţile din judeţ menţionează că în oraşul Mihăileşti nu există nici un adăpost de protecţie civilă, iar în această situaţie  a Primăriei i se solicită dispunerea măsurilor necesare pentru identificarea unor noi spaţii care să poată fi folosite cu destinaţia de adăposturi de protecţie civilă.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.