Universităţile din ţară iau măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică şi termică iarna aceasta, însă multe dintre ele nu renunţă, deocamdată, la desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică. Oficialii mai multor instituţii de învăţământ superior din ţară susţin că, dacă se va impune o astfel de decizie, ea va fi discutată. Privilegiată este Universitatea Politehnica Bucureşti, care este producător de energie electrică şi termică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Universitatea Politehnica din Bucureşti va menţine în perioada următoare, organizarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru programele de licenţă, în timp ce multe dintre programele de masterat se vor desfăşura online. 
„Deocamdată, decizia noastră este una singură şi anume să rămânem în format hibrid: mare parte din cursuri la masterat să fie în regim online, la licenţă rămânem în format fizic şi în această perioadă. Nu vom trece în online în perioada următoare, aceasta este decizia pe care Senatul a luat-o la începutul anului”, a declarat pentru News.ro rectorul Universităţii Politehnica, Mihnea Costoiu.
În ceea ce priveşte consumul de energie la nivelul Universităţii Politehnica, rectorul acesteia a explicat că unitatea de învăţământ produce energie electrică şi termică. 
„Noi suntem într-o situaţie privilegiată, în sensul în care universitatea este producător de energie electrică şi termică în campusul universităţii. Deci noi producem în interiorul universităţii energie electrică şi termică şi atunci costurile noastre sunt mai mici, sunt relativ sub control ca urmare a acestor investiţii făcute în decursul anilor. Şi atunci ne permitem să avem această abordare”, a precizat Mihnea Costoiu.
Şi la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj cursurile se vor ţine tot în format clasic, oficialii instituţiei de învăţământ afirmând că, dacă se va impune luarea unei alte de decizii, aceasta va fi discutată.
„Deocamdată facem faţă. Vom vedea, dacă va fi cazul şi vor creşte facturile, vom rediscuta, vom reanaliza şi dacă se va impune o altă decizie, va fi adoptată”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al universităţii clujene Laura Irimieş. 
Reprezentanta universităţii din Cluj a precizat că, la nivelul facultăţilor, profesorii au posibilitatea de a ţine o parte dintre cursuri online, nu neapărat din motive de economie, ci şi din raţiuni academice, cum ar fi aceea de a nu pierde deprinderile de a desfăşura astfel de cursuri. Unele dintre facultăţile universităţii din Cluj pot recurge la cursuri online, în cazul celor de licenţă, pentru 25% dintre ore. 
Laura Irimieş a precizat că la nivelul campusului studenţesc toate căminel, dar şi clădirile universităţii, au fost izolate termic, pentru a reduce pierderile de căldură. Universitatea a propus de asemenea un proiect cu finanţare externă care vizează montarea de panouri solare, pentru noul campus, proiect aflat în fază incipientă.
Cursuri cu prezenţă fizică se vor desfăşura şi la facultăţile din Reşiţa ale Centrului Universitar al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
La Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, conducerea unităţii didactice nu a decis încă asupra unei eventuale treceri a unora dintre cursuri la sistemul online.
„Încă nu s-a luat în discuţie nicio schimbare de acest gen”, a declarat purtătorul de cuvânt al UPG Ploieşti, Mirela Dulgheru, întrebată dacă la nivelul conducerii UPG Ploieşti s-a discutat despre eventuala trecere în format online a unor cursuri pentru realizarea de economii la consumul de energie electrică. Aceasta a precizat că, dacă în Consiliul de Administraţie al universităţii se va formula o astfel de propunere, aceasta trebuie aprobată şi de Senatul Universităţii.
La Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, conducerea instituţiei poartă discuţii cu privire la o eventuală decizie privind trecerea la cursurile online a facultăţilor care nu au legătură cu medicina, însă până la ora transmiterii acestei ştiri  nu s-a luat o decizie în această privinţă. Oficialii universităţii au declarat, pentru News.ro, că până la finalul acestei săptămâni se va decide dacă unii dintre studenţi, în funcţie de facultate, vor face sau nu cursuri de acasă.
La Timişoara, Universitatea de Vest menţine cursurile în format fizic. 
În schimb, Universitatea din Craiova a decis încă din septembrie organizarea de cursuri online parţial,. 
„Consiliul de Administraţie al Universităţii din Craiova a decis din 14 septembrie, ca activitatea online să se desfăşoare, cu respectarea indicaţiilor ARACIS, minim 4 săptămâni din semestrul I şi minim 4 săptămâni din semestrul al II-lea, după cum urmează: în ultimele săptămâni ale semestrului I (28 noiembrie-23 decembrie 2022) şi respectiv în primele săptămâni ale semestrului al II-lea (20 februarie-19 martie 2023)”, a anunţat această unitate didactică. Pentru studenţii Universităţii din Craiova examenele ar urma să se desfăşoare exclusiv în spaţiul universitar.
Până la ora transmiterii ştirii, reprezentanţii Universităţii Bucureşti nu au precizat dacă iau în calcul măsuri privind desfăşurarea cursurilor în contextul creşterii preţurilor la energie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.