Un caz de bluetongue - boala limbii albastre - a fost raportat la un berbec dintr-o exploataţie non-profesională din judeţul Vâlcea, acolo fiind declarat focar. Ca urmare, în acea exploataţie au fost impuse restricţii privind circulaţia animalelor şi măsuri pentru controlul bolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În data de 03.09.2020 a fost declarat un focar de boala limbii albastre (bluetongue) ca urmare a confirmării unui caz singular de infecţie cu virusul bluetongue la o ovină (mascul) dintr-o exploataţie nonprofesională din localitatea Turceşti, comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea. Focarul a fost notificat la organismele internaţionale (ADNS şi OIE), iar în exploataţia în cauză au fost impuse restricţii privind circulaţia animalelor, precum şi toate măsurile specifice privind controlul bolii", a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, în jurul focarului a fost stabilită o zonă de 20 de kilometri, numită zonă de control, în care se aplică măsurile prevăzute de Directiva 2000/75/CE a Consiliului şi de Regulamentul CE 1266/2007 al Comisiei, între care:

- identificarea tuturor exploataţiilor de rumegătoare din zona de control şi efectuarea unui recensământ al animalelor domestice receptive (rumegătoare); evaluarea numărului şi arealurilor de viaţă a rumegătoarelor sălbatice receptive din zona de control delimitată;

- inspecţia clinică a animalelor receptive în vederea identificării oricăror semne de infecţie;

- informarea/conştientizarea deţinătorilor de animale despre evoluţia bolii şi observarea permanentă a rumegătoarelor pe care le deţin şi obligativitatea anunţării oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial şi adresarea de recomandări privind curăţarea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea cu virusul bluetongue, curăţirea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii;   

- monitorizarea serologică a efectivelor de rumegătoare, prin teste de laborator efectuate pe probe prelevate de la animalele santinelă;

- monitorizarea populaţiilor de vectori care pot transmite virusul bluetongue;

- interzicerea ieşirii rumegătoarelor din zona de control; acestea pot fi expediate în afara zonei de control, în anumite condiţii, numai pentru tăiere imediată.

"Măsurile se menţin până la stingerea focarului care se efectuează după 14 zile de la data debutului perioadei libere de vectori. Menţionăm că în zona de control nu există exploataţii comerciale de rumegătoare", a precizat ANSVSA.

În România, această infecţie a mai evoluat şi în perioada 2014-2015, fiind identificat acelaşi serotip viral, respectiv serotipul 4.

În restul ţării nu au fost impuse măsuri de restricţie suplimentare generate de acest caz.

  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.