Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat joi că la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a fost înregistrat un caz de COVID-19, afirmând că a dorit să verifice situaţia testării angajaţilor. El a precizat că nu a existat o comunicare şi că va exista o decizie după controlul la DSP Bucureşti. Ministrul s-a aflat şi la căminul de bătrâni din Sectorul 1 unde există un focar de COVID-19, şi unde conducerea reclamă că Direcţia de Sănătate Publică a refuzat să testeze rezidenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”O instituţie cheie în lupta cu coronavirusul este DSP Bucureşti şi direcţiile de sănătate publică din fiecare judeţ în parte. Cum este şi Ministerul Sănătăţii. Am venit astăzi să evaluez o situaţie, având un caz pozitiv, într-un context în care avem o pandemie. Nu am fost informat, tocmai am venit eu să mă informez aici şi efectiv să văd care este testarea celorlalţi angajaţi. Menţionez că aici sunt 70 din cei 250”, a declarat ministrul.
Întrebat dacă a fost o comunicare deficitară, el a replicat: ”Nu a făcut comunicare”.
El a declarat că nu are informaţia conform căreia patru epidemiologici de la DSP Bucureşti şi-au înaintat demisia.
În ceea ce priveşte eventuala demitere a conducerii DSP Bucureşti, el a precizat că este făcută o evaluare şi va fi un control, după care va fi luată şi o decizie. 
Ministrul Nelu Tătaru a fost întrebat şi în legătură cu situaţia de la căminul de bătrţni unde există un focar COVID-19, directoarea acuzând că DSP a refuzat să facă testări.
 ”După cum explicam şi aici, 5,6 zile este timpul în care avem viralitatea accentuată. Este timpul în care putem avea un test concludent. În primele două-trei zile nu avem un test concludent. Falsele negative pot fi pozitive peste două zile. Deci orice testare este o stare de fapt. Haideţi să o facem în momentul când este cel mai probabil să o facem foarte corect. În condiţiile în care avem un asimptomatic până în a şasea zi, atunci facem acea testare în căminul de bătrâni sau la persoană vârstnică care a fost un posibil contact”, a declarat ministrul.
 
El a susţinut că se face o testare pe lună la fiecare dintre aceşti bătrâni.
”În condiţiile în care apar simptomatologii, se repetă acea testare. Personalul medical se face de două ori pe lună testarea. La pacienţii vârstnici care sunt instituţionalizaţi în acest instituţii se face ori de câte ori este nevoie, când prezintă simptomatologie. Toţi sunt testaţi în acest moment. Astăzi am fost şi toţi pacienţii de acolo sunt testaţi. Astăzi am fost acolo”, a afirmat ministrul.
El a fost întrebat dacă în opinia sa conducerea DSP Bucureşti a făcut vreo greşeală, având în vedere că reprezentanţii căminului de bătrâni susţin că cel puţin 20 de bătrâni, după ce au fost confirmaţi, au fost ţinuţi acolo în cămin şi cei de la DSP le-au spus că nu au locuri în spitale să îi interneze. 
”Au mai fost cazuri în alte cămine de bătrâni în care s-a detaşat personal să poată urmări aceşti bătrâni, personal de specialitate, iar în condiţiile în care aceşti bătrâni prezentau simptome erau internaţi în spital”, a fost răspunsul lui Nelu Tătaru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.