Câteva zeci de persoane, unele dintre acestea având copii mici în braţe, protestează, joi, la Alba Iulia faţă de decizia administraţiei locale de a evacua un bloc social pe care vrea să îl demoleze şi să construiască în locul lui o parcare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, foşti locatari evacuaţi din blocul social G2 din Alba Iulia, s-au adunat mai întâi în faţa Primăriei Alba Iulia, cerând să li se ofere alte locuinţe sociale pentru că după ce au fost evacuaţi au ajuns în stradă.

Oamenii au stat pentru o perioadă în faţa Primăriei, de unde poliţiştii locali le-au cerut să plece pe motiv că nu au autorizaţie pentru protest astfel încât s-au mutat în faţa Prefecturii Alba.

La ora transmiterii acestei ştiri, prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a convocat o şedinţă în care să se discute situaţia familiilor evacuate din blocul G2, întâlnire la care sunt prezenţi şi Rozalia Dana Varga, consilier de stat al premierului şi deputatul Daniel Vasile şi Ilie Dincă, din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În acelaşi timp protestatarii aşteaptă în faţa instituţiei, unii dintre aceştia aşezându-se pe iarbă într-un părculeţ din apropiere.

Celed peste 60 de familii de rromi care locuiau ilegal în acest bloc social au fost evacuate marţi, cu jandarmi şi poliţişti comunitari, de către administraţia locală, care doreşte să demoleze imobilul şi să construiască în locul lui o parcare.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, marţi, pentru News.ro, că administraţia locală a decis să evacueze blocul G 2 şi a deschis acţiuni în instanţă împotriva locatarilor din 72 de locuinţe sociale. Pleşa a spus că în 71 de cazuri magistraţii au dat câştig de cauză administraţiei locale şi au emis sentinţe de evacuare, iar într-un caz procesul este în faza de apel.

„În urma acestor sentinţe definitive şi executorii s-a decis evacuarea familiilor care locuiesc ilegal de peste 9 ani de zile. Nu au forme legale, nu plătesc chirie şi consumă fără să plătească apă şi electricitate. Facturile sunt plătite de către municipalitatea şi sunt de aproximativ 15.000 de lei lunar. Din cele 71 de cazuri patru s-au rezolvat pe cale amiabilă, iar pentru alte 67 de apartamente s-a început evacuarea”, a spus Gabriel Pleşa.

Potrivit sursei citate, în bloc sunt şi 33 de proprietari de garsoniere, iar în cazul acestora administraţia locală va începe un proces de negociere pentru despăgubirea ulterioară.

Viceprimarul Gabriel Pleşa a mai spus că evacuarea blocului s-a decis şi pentru că acesta era într-o avansată stare de degradare şi devenise insalubru fiind un adevărat focar de infecţie.

Potrivit acestuia, administraţia locală din Alba Iulia pune la dispoziţia tuturor celor evacuaţi un pachet de măsuri sociale cu măsuri temporare pentru adulţi şi copii.

Evacuarea locatarilor nu a fost lipsită de scandal, iar aceştia şi-au pus saci cu haine, saltele, canapele sau aparatură electrocasnică în faţa blocului. De câteva ori, a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i linişti pe locatarii evacuaţi care au vrut să agreseze pe unii dintre reprezentanţii Primăriei.

„Suntem supăraţi pentru că ne scoate în stradă la început de iarnă. Unde să mergem că nu avem unde. Să se gândească domnii ăştia de Primărie că nu suferim doar noi ci suferă şi copilaşii noştri. Cum să rămâi fără un acoperiş deasupra capului în timp de iarnă? E foarte greu şi dacă au suflet ar trebui să se gândească la copii”, a spus Camelia Moldovan.

Femeia are 43 de ani, are cinci copii cu vârste între 8 şi 17 ani şi trăieşte doar din ajutorul social şi alocaţiile minorilor.

Blocul social G2 se află într-o zonă bună din cartierul Cetate din Alba Iulia, iar în decursul timpului a primit denumirea de „Turturica”. Imobilul a devenit celebru din cauza numeroaselor reclamaţii privind locatarii săi, majoritatea certaţi cu legea. În urmă cu mai mulţi ani, în bloc a existat chiar şi un post al poliţiei locale pentru a combate astfel numeroasele scandaluri care aveau loc aici.

Administraţia locală a decis în acest an să evacueze tot blocul care devenise insalubru, să îl demoleze şi în locul acestuia să construiască o parcare cu mai multe etaje.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.