Sindicaliştii Cartel Alfa cer Guvernului să intervină pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte, invocând o decizie a administratorilor care au anunţat întreruperea activităţii pe perioada nedeterminată şi concedierea celor 1.200 de salariaţi

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii din cadrul CNS Cartel Alfa cer Executivului să se implice pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) din Târgovişte, fondat în anul 1969 şi care în prezent se află în reorganizare judiciară.

Solicitarea este făcută în contextul în care, conform Cartel Alfa, administratorii COS Târgovişte au anunţat întreruperea activităţii combinatului pe perioadă nedeterminată şi concedierea celor 1.200 de salariaţi.

”Statul poate opri distrugerea acestei unităţi industriale prin convertirea creanţelor în acţiuni. CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să îşi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte - de cca. 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legi insolvenţei, printr-o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgovişte să fie declarată ca fiind o societate care desfăşoară o activitate strategică în metalurgie pentru România şi un Ordin al ministrului de finanţe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanţei statului în acţiuni”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii susţin că au făcut în urmă cu mai mult timp propuneri în acest sens prin adrese oficiale şi discuţii cu reprezentanţii autorităţilor publice, dar şi prin acţiuni de stradă.

“În contextul pandemiei actuale – când a devenit clară necesitatea ca statul să aibă sub control unităţi economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel puţin în acest caz, distrugerea obiectivelor industriale româneşti. Şansele de recuperare a celor 10 mil. de euro de către creditorul statul roman, prin Ministerul Finanţelor, sunt oricum destul de scăzute, ceea ce face ca această soluţie, salvatoare pentru combinat şi locurile de muncă, este de fapt singura de bun simţ în aceste împrejurări“, a declarat preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, conform documentului citat.

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte a fost fondat în anul 1969, iar în anul 2002 a fost privatizat, pachetul majoritar de acţiuni fiind cumpărat de o companie elveţiană, trei ani mai târziu numele companiei devenind S.C. Mechel Târgovişte S.A.

Conform portalului firmei, în februarie 2013 acţionar majoritar al socieţătii a devenit Mazur Investments Limited Cipru şi tot atunci fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării. Câteva alun mai târziu numele companiei a redevenit Combinatul de Oţeluri Speciale.

În decembrie 2019, prin Hotărârea intermediară 417 din data de 04.12.2019, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activitatii COS TARGOVISTE S.A. propus de creditorul Alphard Financial Corp. si votat de Adunarea Creditorilor in data de 24.10.2019.

Capitalul social al societăţii COS TÂRGOVIŞTE S.A. este de 172.125.307,50 lei, fiind format din 68.850.123 acţiuni, valoarea nominală a unei acţiuni fiind de 2,50 lei/acţiune. Acţiunile societăţii sunt admise la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Standard, simbol COS.

După declanşarea procedurii generale a insolvenţei faţă de societate, conform încheierii de şedinţă din data de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, acţiunile societăţii COS Târgovişte S.A. sunt suspendate de la tranzacţionare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.