Poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Caraş-Severin, cu sprijinul unui comisar din cadrul Gărzii de Mediu Caraş-Severin au facut un control în depozitul unei societăţi comerciale din Oraviţa, ce are ca obiect de activitate domeniul agricol, unde au găsit peste 200 de tone de îngrăşământ chimic compus din azotat de amoniu şi 152 de tone de îngrăşământ chimic compus din azot, fosfor, potasiu şi sulf, toate depozitate necorespunzător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Inspectoratului de Poliţie al judeţului Caraş - Severin, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 216 tone de îngrăşământ chimic, compus din azotat de amoniu şi calciu, ambalate în saci de 600 kg, fiecare şi 152 de tone de îngrăşământ chimic compus din azot, fosfor, potasiu şi sulf, ambalate în saci de 1000 kg fiecare, depozitate necorespunzător în aer liber, în condiţii neconforme cu normele legale în vigoare. De asemenea, la aceeaşi societate comercială a fost găsit un recipient de plastic, de 5 litri, care conţinea un produs fungicid, devenit deşeu, cu termenul de valabilitate expirat.
 
Poliţiştii au constatat că aceste substanţe erau depozitate într-un spaţiu deschis, neacoperit, neîngrădit şi neasigurat, fiind neconform cu normele legale în vigoare.
 
Întreaga cantitate de produse chimice a fost confiscată, până la finalizarea cercetărilor.
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice, numai ambalate în locuri protejate şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, iar poliţiştii continuă cercetările.
 
Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinută din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat în special în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.
 
Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).
 
Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.
 
Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.