Un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân a fost pus în funcţiune la Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigaţii imagistice de înaltă performanţă, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenţei unui cancer incipient cu 2 ani înainte de a putea fi palpat", a declarat dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, mamografia este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani pentru că, după acest prag, sânul începe să involueze, are loc o reducere a ţesutului glandular, iar nodulii şi microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existenţa unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X.

"Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a 4 filme, 2 pe fiecare sân, craniocaudal şi oblic, în zilele noastre mamografia digitală este foarte putin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar", a adăugat dr. Diana Munteanu.

Mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acurateţe a formaţiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigaţii imagistice este de aproape 80 la sută, dar, prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acurateţe de 99 la sută.

"Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obţinerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secţiuni fine de înaltă rezoluţie. Se obţine astfel o mai bună imagine a structurii sânului putandu-se vedea detaliile ţesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acurateţe mai bună în a determina mărimea, forma şi localizarea anomaliilor”, a precizat dr. Diana Munteanu.

Potrivit statisticilor, aproape 90 la sută dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare şi la evitarea apariţiei de metastaze.

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o forma incipientă duce la o rată de supravieţuire de peste 95 la sută.

În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara se pot face atât investigaţii mamografice, cât şi ecografii şi RMN de sân.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.