Călin Ile, preşedintele de onoare al Federaţiei Industriei Hoteliere din România a declarat luni că o posibilă majorare a TVA în turism la 19% ar alimenta din nou migraţia către zona gri şi neagră a economiei. El a arătat că evaziunea fiscală e o realitate în România şi în turism, astfel că trebuie găsite soluţii de a colecta aceşti bani, catalogând-o drept o măsură absurdă şi grăbită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Ile a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News că informaţia privind o majorare a TVA-ului  în turism la 19% a făcut vâlvă şi este o măsură deloc argumentată. ”Am căutat similitudini cu alte ţări, nu am găsit, din păcate e un dezastru  această creştere de TVA. Să nu uităm că abia am ieşit din pandemie, toate ţărie din Europa au această cotă redusă de TVA, e considerat serviciu social nu doar un business”, a spus Călin Ile. 

El a precizat că o majorare a TVA ”ar alimenta din nou migraţia către zona gri şi neagră a economiei”.

”Evaziunea fiscală e o realitate în România şi în turism, noi trebuie să găsim soluţii de a colecta aceşti bani”, a arătat reprezentantul hotelierilor, el precizând că se vor lupta să combată această decizie.

Călin Ile a menţionat că sunt membri în Confederaţia sindicală Concordia şi în Consiliul Tripartid şi vor merge pe calea legală. 

”Credem că forma consultărilor va aduce la masă şi îi vom putea convinge că este o măsură absurdă şi grăbită. Ar trebui să ne lase 3 sau 5 ani să ieşim din pandemie. Dacă luăm această decizie, e clar că arătâm încă o dată că nu ne pasă de turism”, a arătat Ile. 

Despre o majorare a preţurilor, ca efect al acestei creşteri a TV-ului,  Călin Ile a arătat că este posibilă pentru că operatorii nu îşi permit să acopere ei aceste zece procente. ”Cum credem noi că populaţia va consuma în aceeaşi măsură? E imposibil, dacă mărim TVA să ne aşteptăm la micşoarea numărului de zile de vacanţă şi a numărului de turişti, se vor reduce încasările şi în turism şi încasările la stat”, a explicat el. 

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat vineri, referindu-se la varianta creşterii TVA, că trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce. ”Aşteptăm să vină specialiştii şi să luăm o decizi”, a subliniat Ciucă.

„Atunci când vorbim de creşterea de TVA, trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce pentru că de regulă TVA, pe de o parte creşte inflaţia, pe de altă parte s-a demonstrat că nu de fiecare dată aduce creştere economică. Motiv pentru care aşteptăm să vină specialiştii şi să luăm o decizie, să vedem care sunt efectele în economie şi să să vedem desigur care sunt efectele asupra cetăţenilor”, a declarat Ciucă, întrebat dacă o creştere a TVA sau creşteri de TVA pentru anumite categorii de produse, ar putea fi o variantă pentru reducerea deficitului bugetar.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.