Toate cele şase şcoli postliceale sanitare din judeţul Buzău şi-ar trimite elevii din anii terminali să testeze copiii din şcoli cu teste rapide anti-COVID, dacă va exista un cadrul legal care să permită acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a participat, miercuri, la o întâlnire online cu conducerea celor 6 instituţii de învăţământ cu profil sanitar, cu reprezentanţii DSP Buzău şi cei ai ISJ pentru a stabili în ce măsură elevii din şcolile postliceale cu profil sanitar ar putea merge în şcolile din judeţ pentru a testa elevii cu teste rapide antigen, de două ori pe săptămână.

"De principiu, toate cele 6 şcoli sanitare postliceale şi-au manifestat intenţia de a participa la această acţiune propusă de noi dacă va exista cadrul legal. Sigur, mai există anumite lucruri de pus la punct, la modul că aceşti tineri cursanţi vor trebui instruiţi cum să lucreze cu aceste teste, iar dacă vom vrea să îi folosim la şcolile din mediul rural va trebui găsită o formulă ca administraţiile locale să le deconteze sau să le asigure transportul, dar la nivel de intenţie toate şcolile şi-au manifestat avizul de a participa la aşa ceva. Aşteptăm, practic, să vină nişte menţiuni detaliate despre cine va putea face această testare pentru că acel ordin al ministrului noi credem că va suferi anumite modificări", a declarat Ţiclea.

De altfel, prefectul judeţului Buzău vrea ca în urma şedinţei de miercuri Direcţia de Sănătate Publică să facă o informare Ministerului Sănătăţii pentru ca acesta să ştie că la Buzău există şi această variantă a disponibilităţii cursanţilor din şcolile postliceale sanitare.

"În urma întâlnirii de astăzi DSP Buzău va întocmi un document pe care îl va înainta Ministerului Sănătăţii pentru a vedea că la Buzău există o astfel de disponibilitate şi a decide în cunoştinţă de cauză cine va putea realiza aceste teste rapide copiilor din unităţile de învăţământ", a mai spus Ţiclea.

În 11 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ.
 
În 12 noiembrie, după consultarea cu specialiştii din sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi transmis Ministerului Educaţiei metodologia solicitată.
 
În 15 noiembrie, Ministerul Educaţiei a cerut Ministerului Sănătăţii "clarificări" privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ, solicitând MS să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari.
 
Miercuri, Ministerul Sănătăţii a precizat, referitor la procedura de administrare a testelor rapide antigen din salivă la elevi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ, că aceasta nu presupune pregătire medicală sau condiţii speciale, iar legislaţia nu exclude utilizarea lor la domiciliu. "În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional", a transmis MS, după ce Ministerul Educaţiei ceruse clarificări. Ministerul Sănătăţii a adăugat că introducerea aceastor teste a fost solicitată, din februarie, de Ministerul Educaţiei, nefiind un act medical, "domeniul educaţional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptăţit să decidă şi cu privire la modul de utilizare", menţionând însă că MS va sprijini acest demers.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.