Cinci comune ale judeţului Braşov nu au medic de familie, iar autorităţile nu reuşesc să găsească specialişti dispuşi să profeseze acolo, deşi în unele dintre localităţile respective există spaţii amenajate cu destinaţia de cabinet medical, primăriile pot pune la dispoziţie locuinţă de serviciu, iar administraţiile locale pot acorda şi alte facilităţi financiare. Prefectul judeţului speră ca situaţia să se rezolve după adoptarea prevederilor legale care dau posibilitatea medicilor de familie să deschidă puncte de lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Braşov nu au cabinete ale medicilor de familie, fiind vorba despre comunele Augustin, Beclean, Buneşti, Şoarş şi Ticuşu.
 
Informaţia apare într-un comunicat dat publicităţii de Prefectura Braşov, luni, la finalul unei întâlniri dintre conducerea Instituţiei Prefectului, primarii celor cinci comune, reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Braşov, DSP Braşov şi Patronatului Medicilor de Familie Braşov. 
 
Conform documentului citat, cele cinci localităţi nu au reuşit să găsească specialiştii în medicină de familie deşi unele dintre comune pun la dispoziţie spaţiu pentru cabinet, locuinţă de serviciu şi ar putea chiar să acorde bonusuri financiare prin decizii ale Consiliilor Locale.
 
„Urmare a unei modificări legislative, a apărut acum o şansă în plus pentru acoperirea acestui deficit, prin posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru ale medicilor de familie. În cursul discuţiilor, a reieşit faptul că în unele unităţi administrativ-teritoriale din cele cinci există spaţii amenajate ca şi cabinete medicale, primăriile respective pot pune la dispoziţie şi locuinţă de serviciu şi se pot acorda, prin hotărâre de Consiliu Local, şi alte forme de sprijin, dar cu toate acestea nu au găsit medici de familie dispuşi să profeseze acolo. Am convenit ca reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie să aducă la cunoştinţa membrilor atât ceea ce pot oferi cele cinci primării, cât şi facilitatea introdusă prin modificarea legislativă şi sperăm să rezolvăm situaţia. De altfel, mi-am exprimat dorinţa de a participa la viitoarea şedinţă a Patronatului Medicilor de Familie Braşov, tot în speranţa rezolvării situaţiei, dar şi având în vedere faptul că media de vârstă a medicilor de familie din judeţul Braşov este destul de înaintată şi trebuie să ne pregătim pentru ieşirea lor la pensie”, a declarat prefectul de Braşov, Mihai Cătălin Văsii.
 
Conform directorului general al CASJ Braşov, Ancuţa Daisa, la nivelul judeţului Braşov existăp un număr de 35 de norme neacoperite în privinţa asistenţei medicale primare în relaţie cu Casa Asigurărilor de Sănătate. 
 
„Aceasta înseamnă că asiguraţii din anumite localităţi sunt înscrişi la medici de familie din alte localităţi şi trebuie să facă efortul de a se deplasa acolo atunci când au nevoie, fiind situaţii în care distanţele sunt destul de mari. În plus, la nivelul judeţului Braşov peste 100 de medici de familie au atins vârsta de pensionare şi este necesar ca medicii tineri să înceapă să-şi desfăşoare activitatea cel puţin acolo unde există dorinţă şi sprijin din partea autorităţilor administraţiei publice locale. Precizez că recent a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul creării posibilităţii ca medicii de familie să deschidă maximum 2 puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână”, a precizat şefa CASJ Braşov.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.