Aparatele care colectează ambalaje reciclabile în schimbul cărora dau bilete pentru transportul în comun în municipiul Braşov vor fi repuse în funcţiune, pentru a colecta ambalajele care nu au sigla Sistemului Garanţie-Returnare (SGR). Aceste aparate, montate în municipiul Braşov de Primărie, fuseseră scoase din funcţiune la intrarea în vigoare a Sistemului de Garanţie-Returnare, după ce, în ultimii doi ani, fiecare dintre cele trei sisteme a adunat, în medie, între 2.500 şi 4.500 de ambalaje pe zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul Local Braşov va vota, joi, propunerea primarului Allen Coliban de repunere în funcţiune a aparatelor Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle şi doze de aluminiu - instalate în cartierele Valea Cetăţii, Astra şi zona Gării, care le permit celor care reciclează să călătorească gratuit cu mijloacele de transport RATBV. 
 
Aparatele, denumite PETrică, ar urma să rămână funcţionale până în 30 iunie 2024. Ele au fost oprite în 30 noiembrie, la intrarea în vigoare a Sistemului Garanţie-Returnare (SGR).
 
”Conform primarului Allen Coliban, cel care a iniţiat proiectul de hotărâre, la baza acestei propuneri stă faptul că, în acest moment, există foarte multe ambalaje pe piaţă care nu sunt incluse în SGR, acest sistem de garanţie-returnare fiind într-o perioadă de tranziţie. Aceasta se estimează că se va încheia vara viitoare, moment în care pentru toate ambalajele de pe piaţă se va plăti o garanţie de 50 de bani, care se va recupera în momentul returnării ambalajelor goale. Prelungirea acestui program, PETrică, le oferă posibilitatea braşovenilor să colecteze separat ambalajele actuale şi să călătorească gratuit cu transportul în comun, în schimbul returnării acestora”, informează, joi, Primăria Braşov.  
 
Statisticile realizate la nivelul municipalităţii arată că, în perioada septembrie 2021 - decembrie 2023, cât au funcţionat, aceste aparate au colectat mii de ambalaje pe zi.
 
”Rezultatele sunt mai mult decât vizibile, în cei 2 ani de funcţionare, PETrică a reuşit să colecteze aproape 8 milioane de PET-uri, doze şi sticle, cu o medie zilnică între 2.500 şi 4.500 de ambalaje pe aparat. Aceste cifre vorbesc de la sine despre dorinţa braşovenilor de a utiliza acest sistem pentru colectarea ambalajelor, de aceea consider că este necesar să menţinem un sistem funcţional, până când SGR-ul va fi operaţional 100%”, a precizat primarul Allen Coliban.  
 
Primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poştei cu ocazia primei ediţii a Forumului Oraşelor Verzi, iar în 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetăţii. În cei doi ani de funcţionare, PETrică I a colectat 2.069.930 recipiente colectate în perioada septembrie 2021 – decembrie 2023, cu o medie zilnică de 2.530 de ambalaje.
PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie 2022, 3.130.919 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele trei sisteme, cu o medie zilnică de 4.486 de ambalaje. 
 
Pe 18 februarie 2022, pe B-dul Victoriei - zona pietonală din faţa complexului comercial Rapid - a fost pus în funcţiune şi cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Aparatul PETrică III are 2.680.744 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 4.093 ambalaje, clasându-l pe locul 2 în topul eficienţei.
 
De la începerea programului au fost colectate 3.129.150 de PET-uri la cele trei automate, 1.839.084 de doze de aluminiu şi 2.913.359 de sticle, adică un total de 7.881.593 de recipiente.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.