Ministrul Comunicaţiilor Marius Bostan a vorbit, luni, în cadrul Forumului Administraţiei Locale, despre importanţa internetului, mai ales în mediul rural, şi a spus că ar trebui investit mai mult în comunicaţii, precizând că până în 2018 îşi doreşte ca în România să fie implementată o aplicaţie Smart City în care plăţile să se facă uşor, ”parcările să fie inteligente şi iluminatul să fie inteligent”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă nu avem suficiente străzi, drumuri şi nu avem suficienţi bani pentru ele, măcar autostrăzi de comunicaţii să avem. Aceste comunicaţii ne leagă cu toată lumea, cu tot mapamondul şi cu toată lumea civilizată. Impactul este devastator şi atâtea comunităţi în care au fost introduse aceste noi tehnologii s-au văzut schimbări majore. Sunt exemple. Nu sunt gânduri sau opinii personale pe care le puteţi măsura. E un subiect important pentru mine. Eu provin din mediul rural. M-am ridicat pornind dintr-un sat din judeţul Vrancea şi am ajuns aici. Am trecut prin toate palierele de educaţie posibile, la care am avut acces şi care m-au preocupat. 

El a spus că există un decalaj între mediul urban şi rural, dar comunicaţiile şi de internet ar rezolva o parte din probleme şi e un ”semn de civilitate”. 

Ministrul Comunicaţiilor a spus că în aproximativ două săptămâni românii plecaţi în străinătate să poată să îşi achite online taxele şi impozitele.

”Cei din afara ţării trimit bani puţini pentru taxe şi impozite prin diverse alte metode de plată. Părinţii, în februarie, să prindă reducerea, merg, câteodată alunecă pe gheaţă, după asta merg cu piciorul rupt la spital şi beneficiază de îngrijiri de sănătate pentru a plăti 100 de lei impozit sau 200 de lei”, a mai spus Bostan. 

Ministrul Comunicaţiilor le-a recomandat aleşilor locali să se înscrie în Ghişeul.ro, pentru ca acest lucru să fie posibil.  ”Acest Guvern a dat dovadă că a început să facă nişte lucruri (...) Premierul Cioloş când era comisar european s-a luptat pentru acest proiect de internet la sate”, a mai spus Bostan. 

El a mai spus că îşi doreşte să faca o aplicaţie Smart City în care  plăţile să se facă uşor, ”parcările să fie inteligente, iluminatul să fie inteligent, şi să avem aşa... mult verde, cum zicea ministra Mediului”. 

”Să avem un trafic inteligent, să avem un turism şi acces la servicii turistice în mod inteligent şi să avem diaspora conectată cu ţara. Să avem o singură Românie. În 2018 să avem o singură Românie. Asta este ţinta anunţată. Peste 40 de companii şi-au declarat aportul că vin cu suport gratuit, cu suport tehnic şi fizic pentru un oraş al viitorului. Entuziasmul a fost foarte, foarte mare”, a mai spus ministrul Comunicaţiiilor.

Bostan a spus că e bine să se ţină cont de schimbările tehnologice, precizând că atunci când nu a ţinut cont a pierdut. El a făcut apel la aleşii locali ca pentru orice strategie pe care vor să o pună în aplicare să ţină cont de Strategia Agenda Digitală a României. El a vorbit şi de strategia introducerii reţelelor de bandă largă - reţelele de noua generaţie. 

”Aş vrea în primul rând să încep mulţumindu-vă dumneavoastră care ne-aţi ajutat la autorizarea punctelor de prezenţă locală de internet de  bandă largă, de nouă generaţie în mediul rural. Sunt peste 200 de locaţii finalizate. Vom mai finaliza încă 500 până la finalul anului. Vreau să aduc mulţumiri speciale acelor edili care s-au preocupat pentru că o parte s-au preocupat, o parte nu s-a preocupat. O parte s-a preocupat mai mult, alţii mai puţini. Alţii chiar au pus piedici. Le mulţumesc acelora care au înţeles importanţa internetului în mediul rural pentru educaţie, pentru copii, pentru viitor, pentru dezvoltarea mediului eocnomic local, pentur furnizarea unor servicii mai bune în administraţie şi de ce nu pentru a ţine legătura mai uşor cu cei aflaţi departe care au plecat din ţara noastră şi au părăsit sate, oraşe întregi ducându-se spre nicăieri, spre alte zări, să-şi câştige existenţa, să ducă o viaţă mai bună. Rolul nostru e să le facem o viaţă mai bună aici. Şi acesta este mesajul meu de astăzi: încercaţi să găsiţi noi oportunităţi. Noile oportunităţi, o parte dintre ele sunt date de evoluţia tehnologică. Orice strategie veţi face, orice gând de viitor vă veţi face în aceşti patru ani, din experienţă vă spun, e  bine să ţineţi cont de schimbările tehnologice”, a mai spus Marius Bostan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.