Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cataloghează drept "iresponsabile" acţiunile sindicaliştilor din Metrorex de la finalul săptămânii trecute şi anunţă că angajaţii MAI au deschis două dosare penale în urma întreruperii activităţii de către angajaţi ai Metrorex. Unul dintre dosare se referă la încălcarea legii dialogului social, care prevede că trebuia asigurată funcţionarea a o treime dintre mjloacele de transport, iar a doua este speţa trimisă la DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Legea a fost aplicată şi s-au declanşat două anchete penale: una pentru încălcarea prevederii Legii 62/2011 privind dialogul social, pentru neasigurarea serviciilor de transport la cel puţin o treime din activitatea normală, iar cea de-a doua acţiune vizează trimiterea sesizării făcute de Metrorex către DIICOT pentru infracţiuni cuprinse în legea de combatere a terorismului”, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, luni, într-o conferinţă de presă. 
 
Acesta a condamnat acţiunea de la finalul săptămânii trecute. 
 
"Condamn astfel de acţiuni complet iresponsabile prin care un oraş întreg a fost blocat, iar populaţia a fost expusă unor riscuri mari de sănătate. (...) Nimeni nu este mai presus de lege. Faptul că 400-500 de oameni au avut impresia că pot bloca o linie vitală de activitate a unui oraş - transportul public cu metroul - fără să existe consecinţe, faptul că a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor a fost o mare greşeală care, după cum bine se ştie, a fost sancţionată conform legii. Orice nemulţumire ai avea, ca sindicalist, nu au voie să pui în pericol viaţa oamenilor”, a afirmat Bode. 
 
Ministrul de Interne a explicat şi de ce jandarmii au fost pregătiţi să intervină la metrou.
 
"În paralel cu aceste acţiuni, efectivele de jandarmi au fost pregătite pentru intervenţie în perspectiva unui ordin dat de prefect pentru evacuarea staţiei de metrou. Şi, apropo de acest ordin, vreau să lămuresc un lucru foarte clar: prevederea legală spune, la articolul 29: în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române foloseşte armamentul din dotare cu muniţie aferentă, veste anti-glonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi aşa mai departe împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sa ale altor instituţii de interes public ori privat şi care, avertizaţi şi somaţi, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică - subliniez, şi aici suntem - desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante. Iar articolul 34 spune intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefect sau înlocuitorul acestuia, în această situaţie am fost în ceea ce priveşte intervenţia despre care unii vorbeau în spaţiul public”, a mai afirmat Bode.
 
Ministrul de Interne a anunţat că l-a felicitat pe prefectul Capitalei, Alin Stoica, pentru modul în care a gestionat dialogul între Metrorex şi sindicaliştii din companie. 
 
Bode a precizat că angajaţi din structurile MAI au fost prezenţi, vineri, la intrarea în subteran, în staţiile de metrou, pentru a avertiza populaţia asupra faptului că trenurile nu circulă, dar şi la suprafaţă, în zona staţiilor societăţii de transport public Bucureşti, pentru a asigura respectarea legii.
 
Bode a precizat că vineri au fost legitimaţi 270 de protestatari dintre cei aproape 500 care au participat la acţiunea de la metrou şi au fost aplicate 109 sancţiuni la locul protestului. Bode a mai spus, referindu-se la instituţiile statului, că "nimeni nu a fost lăsat singur" în gestionarea crizei de la metrou.
 
"Eu nu am avut o relaţie foarte bună cu sindicatul de la Metrorex, dovadă sunt întâlnirile pe care le-am avut într-un număr extrem de redus. Personal, dacă nu greşesc, cred că m-am întâlnit de două ori în 14-15 luni cu domnul Rădoi şi cu reprezentanţi ai sindicatului, pentru că nu m-am întâlnit cu domnul Rădoi niciodată singur, că nu aveam pentru ce”, a mai afirmat Bode. 
 
El a refuzat să comenteze afirmaţiile unor colegi ai săi din Guvern despre acţiunea de vineri şi despre relaţia foştilor miniştri ai Transporturilor cu sindicatul din Metrorex.

Circulaţia metrourilor a fost blocată, vineri, după ce câteva sute de angajaţi ai Metrorex au coborât pe calea de rulare.

Protestul, considerat ilegal de către autorităţi, s-a încheiat vineri seară.

Metrorex a depus plângere pentru terorism, iar ministrul Cătălin Drulă a sesizat DNA.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.