Maşinile BMW achiziţionate de IGPR, achiziţia fiind verificată de Parchetul Eutopean condus de LAura Codruţa Kovesi, au fost prezentate sâmbătă, cu ocazia Zilei Poliţiei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

La eveniment a fost prezent ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode. Ministrul a scris pe Facebook că, la 201 ani de atestare documentară, Poliţia Română demonstrează că este o instituţie puternic ancorată în cotidian, cu oameni profesionişti, tineri şi cu mentalitate modernă.

”Şi de ziua lor, poliţiştii au arătat că înţeleg cât de important este să fie în mijlocul cetăţenilor şi să facă tot posibilul ca între ei şi cei pe care îi slujesc să fie un parteneriat corect”, a mai scris ministrul.

Achiziţia de maşini BMW de către IGPR se află în centrul unei controverse, iar Parchetul Uniunii Europene şi DNA cercetează contractul de achiziţie încheiat cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de maşini BMW, în condiţiile în care anul trecut, europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă anunţa că a sesizat Parchetul european în acest caz.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Surse judiciare au precizat recent, în exclusivitate pentru Europa Liberă, că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleaşi surse au mai spus că şi acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Iniţial, G4Media a relatat că licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto. Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA. 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări. 
În octombrie 2022, ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie.
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale. Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România”, a declarat Bode într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că licitaţia este una corectă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.