Biroul Electoral Central vine cu precizări legate de circulara transmisă birourilor electorale de circumscripţie referitoare la îndrumarul redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender, la alegerile din 9 iunie. Reprezentanţii BEC au explicat că „un proces electoral organizat în condiţii democratice presupune respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare şi informare, dreptul de asociere, adunare şi mişcare, dreptul de a înfiinţa liber partide politice şi de a candida la funcţii publice, precum şi absenţa discriminării şi asigurării egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei aparţinând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acţiune fără intimidare şi presiune”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în spaţiul public în legatură cu circulara nr. 1786C/BEC2024 prin care a fost comunicat birourilor electorale de circumscripţie, la solicitarea Asociaţiei ACCEPT, «Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral», realizat de aceasta, în virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) face următoarele precizări: Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului. Un proces electoral organizat în condiţii democratice presupune respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare şi informare, dreptul de asociere, adunare şi mişcare, dreptul de a înfiinţa liber partide politice şi de a candida la funcţii publice, precum şi absenţa discriminării şi asigurării egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei aparţinând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acţiune fără intimidare şi presiune”, arată BEC, în comunicatul de presă.

BEC mai arată că alegerile libere, într-un stat democratic, presupun ca toate persoanele care au drept de vot să aibă posibilitatea să îşi exercite acest drept în mod liber, fără a se simţi intimidate prin oricare formă de violenţă sau agresiune sau oricare alte forme de interferenţă administrativă.   

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Astfel, administraţia electorală trebuie să adopte decizii care, alături de alte deziderate democratice, favorizează un proces electoral caracterizat de incluzivitate, solemnitate, respect şi egalitate de tratament. Subliniem că, în concret, «Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral», realizat de Asociaţia ACCEPT, face referire doar la conduita oficialilor electorali şi emite o recomandare menită a asigura atât solemnitatea procedurii electorale, cât şi demnitatea şi libertatea alegătorilor vizaţi”, conform sursei citate.

În acest sens, este recomandat a fi tratat cu tact, implicit discreţie şi respect „aspectele aflate în legătură cu înfăţişarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora la secţia de votare, pentru a le proteja dreptul la viaţă privată şi pentru a evita situaţii sau comportamente care ar putea instiga la ură şi/sau la săvârşirea unor nelegiuri motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale”, mai spune BEC.

Reprezentanţii BEC subliniază că „dreptul la viaţa intimă, familială şi privată este ocrotit prin legea fundamentală, autorităţile publice fiind obligate să respecte şi ocrotească acest drept inerent cetăţenilor. Astfel, opinăm că limitarea interferenţei unui stat, a unei autorităţi sau a altor actori în aspectele private ale vieţii unei persoane reprezintă o formă de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acesteia”.

Sursa menşionată mai afirmă că „respectiva recomandare prevăzută în îndrumar şi promovată prin circulara BEC nu vizează omisiunea verificării identităţii alegătorului sau excepţii de la procedurile prevăzute la art. 1 alin. (11)-(12) din Hotărârea BEC nr. 169H/28.05.2024, ci derularea respectivelor verificări astfel încât drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestuia să nu fie lezate”.

Recent, Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară, cât şi şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP) un îndrumar redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender, la alegerile din 9 iunie. „În multe cazuri, în ceea ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situaţii în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie”, precizează Accept, în solicitarea făcută către BEC privind transmiterea acestui îndrumar către birourile electorale din România. O solicitare similară a fost făcută către BEC şi de Avocatul Poporului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.