Ministerul Educaţiei a publicat, vineri, pe site-ul www.edu.ro baremele subiectelor de la proba la alegere a profilului şi specializării. Candidaţii au avut de ales dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie, psihologie, pentru ultima probă a examenului de Bacalaureat

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultima probă scrisă a Bacalaureatului, proba la alegere a profilului şi specializării s-a desfăşurat, vineri, în 473 de centre de examen din întreaga ţară. În funcţie de profilele real şi uman, candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie, psihologie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen s-a făcut în intervalul 7.30 - 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Examenul a început la ora 9.00 şi s-a încheiat la ora 12.00.

Click pe linkurile de mai jos pentru a descarca baremele 

Barem FIZICA tehnologic 

Barem FIZICĂ teoretic

Barem ANATOMIE 

Barem BIOLOGIE ANIMALĂ

Barem GEOGRAFIE

Barem INFORMATICĂ mate info

Barem INFORMATICA ştiinţele-naturii 

Barem CHIMIE ANORGANICĂ teoretic

Barem CHIMIE ANORGANICĂ tehnologic 

Barem CHIMIE ORGANICĂ  teoretic 

Barem CHIMIE ORGANICĂ tehnologic 

Barem ECONOMIE

Barem FILOSOFIE 

Barem LOGICĂ 

Barem PSIHOLOGIE 

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16.00 - 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 16 iulie.

Probele scrise de la examenul de Bacalaureat au început luni cu testarea la limba şi literatura română, susţinută de 123.958 de candidaţi, respectiv 96,13 la sută dintre cei înscrişi.  Alţi 4.741 de de candidaţi nu s-au prezentat la examen, iar 70 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Peste 7.000 de absolvenţi de liceu au susţinut marţi proba scrisă la limba şi literatura maternă de la examenul de Bacalaureat, la maghiară, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, turcă, italiană sau croată.

La proba obligatorie a profilului, susţinută miercuri, la matematică sau istorie, au fost prezenţi peste 120.000 de candidaţi, respectiv 95,5 la sută dintre cei înscrişi, 55 dintre aceştia fiind eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, dintre cei 125.840 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea testelor scrise la una dintre cele două discipline, miercuri s-au prezentat 120.176 de candidaţi, 5.609 au absentat şi 55 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Alţi 11.798 de candidaţi şi-au echivalat notele obţinute în sesiunile anterioare, a precizat Ministerul Educaţiei.

Dintre candidaţii înscrişi la Bacalaureat, aproape 115.000 sunt din promoţia curentă, iar restul au absolvit anii trecuţi, dar nu au promovat examenul.

 

Ce reguli trebuie să respecte candidaţii la Bacalaureat pentru a nu fi eliminaţi din examen

Candidaţii care susţin Bacalaureatul nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe şi însemnări care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul şi de comunicare.

Ghiozdanele, poşetele, sacoşe vor fi lăsate de candidaţi într-o sală de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită, nu vor fi primiţi în examen.

Candidaţii care vor fi prinşi că au asupra lor manuale, dicţionare, culegeri, memoratoare, rezumate, ciorne, telefoane mobile, căşti audio, mijloace de comunicare ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă le-au folosit sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie ori de alte persoane.
În cazul fraudei sau a tentativei de fraudă, candidaţii sunt eliminaţi din examen, nu mai pot participa la probele următoare şi nu mai au posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Candidaţi eliminaţi din examen pentru fraudă sau tentative de fraudă nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Examenul de Bacalaureat se desfăşoară doar în sălile în care sunt camere de supraveghere video funcţionale. Şi în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise vor fi camere de supraveghere.

La probele scrise, comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea testării. Dacă într-o şcoală în care se susţine Bacalaureatul sunt constatate nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori dacă există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările video din toate sălile de examen din acea unitate.


Promovarea examenului de Bacalaureat

Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii:

- au susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi au obţinut unul dintre nivelurile de competenţă - experimentat, avansat sau mediu;

- au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

- au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.