Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet din această comună şi cer despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro care ar urma să fie împărţiţi celor care au fost „prejudiciaţi” din cauza carantinei. DSU susţine că ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Unitatea Administrativ Teritorială Gornet din judeţul Prahova a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet după ce 15 dintre cei peste 2000 de localnici au fost diagnosticaţi cu COVID-19. 
Conform cererii de chemare în judecată, localitatea solicită anularea ordinului emis de Raed Arafat prin sare satul Gornet este introdus în carantină şi cere instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro dane morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantină. 
În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul „netemeinic”  întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii. Mai mult, avocatul localităţii susţine, în cererea de chemare în judecată, că DSP Prahova „nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică aşa cum susţin reprezentanţii acestei instituţii care şi în prezent au cunoştinţă doar de şapte persoane infectate, cu excepţia şefului DSP care singur a raportat 15 persoane astfel încât măsura abuzivă a contaminării să fie credibilă la Bucureşti”.
În plus, documentul trimis instanţei arată faptul că nu a existat niciun fel de colaborare între prefect şi autorităţile locale deşi prefectul ar fi fost obligat, conform avocatului care reprezintă interesele celor din Gornet, „să coopereze cu autorităţile publice din comună”.
Într-o postare pe Facebook, DSU răspunde demersului făcut de oficialii de la Gornet.
Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la “atacarea în instanţă a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea carantinei zonale, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, judeţul Prahova”, pentru corecta informare a opiniei publice, DSU face următoarele precizări:
- În baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, judeţul Prahova. (…) Precizăm faptul că în ordinul emis de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, disponibil pentru a fi consultat, conform legii, pe site-ul DSU, MAI şi IGSU, se regăsesc măsurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranzitează zona respectivă”.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi ordin, respectiv la Art.3 este prevăzută permisiunea intrărilor sau ieşirilor persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a continua activităţile privind prezentarea la locul de muncă astfel, “ Toate persoanele prevazute la alin. (1) vor prezenta autorităţilor legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.”  arată DSU.
Autorităţile au decis plasarea în carantină a localităţii Gornet din judeţul Prahova, unde se înregistrează 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Carantina a fost instituită miercuri, de la ora 22.00, pentru o perioadă de 14 zile.
 
”În urma analizei de risc,  astăzi, 22 iulie 2020 a fost  derulată procedura legală de carantinare zonală pentru a doua localitate, respectiv, localitatea Gornet, comuna Gornet, Judeţul Prahova”, a transmis, miercuri seară, Grupul de Comunicare Strategică.
 
Decizia DSU privind carantina precizează că s-au înregistrat 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus, prin transmitere comunitară, ”riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.