Managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, unde un bărbat internat a ucis sau rănit mai mulţi pacienţi, a demisionat, a anunţat luni ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, care a precizat că a fost înregistrat şi un al cincilea deces în acest caz, al unei paciente de 88 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Sorina Pintea, despre atacator şi despre modul în care s-a produs agresiunea

Mi s-a dat o explicaţie, pentru că a doua zi dimineaţa urma să se facă tratament perfuzabil. Asta a fost singura explicaţie, care nu e o explicaţie referitoare la prezenţa în salon a stativului de perfuzii cu care atacatorul i-a lovit pe ceilalţi pacienţi. 

 - Eu nu m-am lămurit pentru că orice administrare se consemnează în foaia de observaţie, în foaia de observaţie nu era consemnat. Am verificat condicile de farmacie într-adevăr medicamentul a fost ridicat, dar eu personal nu am certitudinea că a fost administrat sau nu. Asistenta medicală spune că a administrat tratamentul, el exista prescris în foaie, dar....
 
- Logica îmi spune că într-un minut nu se putea întâmpla asta. Logica îmi spune că nu se putea întâmpla aşa ceva, având în vedere că la 15 metri este biroul asistentei. La un moment dat, unul dintre saloane are o uşă batantă, am întrebat nu aţi auzit când a intrat printre uşi cu stativul? Mi-au spus că uşile sunt deschise. Dacă sunt deschise nu s-a auzit când oamenii ăia au fost loviţi? 
 
- Există câteva lucruri pe care eu personal, cât şi cei din comisie nu ni le putem explica, probabil că ancheta va explica exact ce s-a întâmplat, inclusiv referitor la timp, la faptul că nu a auzit nimeni deşi uşile erau deschise de la saloane pentru că noaptea se face rondul şi se supraveghează pacienţii. Sunt mai multe inadvertenţe.
 
- Sorina Pintea a declarat că managerul Viorica Mihalaşcu şi-a dat demisia, mnistrul criticând proasta organizare şi faptul că aceasta nu şi-a respectat atribuţiile. Conducerea spitalului va fi asigurată, pentru moment, de către directorul financiar.
 
”În cursul nopţii am finalizat ancheta în ceea ce priveşte acordarea actului medical şi respectarea condiţiilor pentru pacienţii internaţi aici. În această dimineaţă am prezentat concluziile raportului managerului spitalului, care şi-a înaintat demisia. De asemenea, măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a decis în ceea ce priveşte Spitalul Săpoca sunt legate de  o plângere penală pe care noi o vom depune referitor la activitatea medicului de gardă, a asistentelor care au fost în tura de noapte când s-au produs crimele. Nu are nicio legătură politicul, nu are nicio legătură organizarea sistemului de sănătate, are legătură doar faptul că cineva nu şi-a respectat atribuţiile”, a afirmat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că vor fi făcute controale şi la secţiile externe ale Spitalului Săpoca, cele de la Ojasca şi de la Nifon.

”Condiţiile nu sunt proaste, cred că era suficient de curat. Voi merge astăzi la cele două secţii exterioare pentru că în general secţiile exterioare lucrurile sunt scăpate aşa de sub control, uneori, s-ar putea să nu fie aşa. Condiţiile sunt relativ bune, sigur mai necesită investiţii, dar în principiu nu, am fost şi în sala de mese, era curat, mâncarea era......”, a spus Sorina Pintea.

De asemenea, Sorina Pintea a mai anunţat că o a cincea persoană rănită în atac, o femeie de 88 de ani, a decedat la Spitalul Floreasca.

“Din păcate vorbim despre cinci decese, pentru că unul dintre pacienţii aflaţi la spitalul Floreasca, pacient de 88 de ani, un pacient cu multiple co-morbidităţi a decedat în cursul nopţii trecute. A făcut stop cardiorespirator ”, a declarat ea.

Conform ministrului, în ultimii doi ani au fost depuse rapoarte de agresiune la Săpoca, dar nici în acest caz nu a fost respectată procedura şi nu au fost luate măsuri.

"În ultimii doi ani au fost depuse două rapoarte de agresiune. Sunt caiete de incidente pe secţii. Legislaţia spune că după fiecare incident de acest gen se face o prezentare a cazului, ni s-a spus că s-au luat măsuri, am cerut dovada, nu există. Pot crede că nu s-a făcut", a declarat ministrul Sănătăţii.

Patru persoane au murit şi nouă au fost rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au spus că personalul este insuficient şi este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Sindicaliştii au afirmat că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.