Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a cerut luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale, ca viceprimarii să fie numiţi prin dispoziţie a primarilor, pentru a se evita ca cei doi să fie contracandidaţi, explicând că în prezent, din acest motiv, “numai administraţie nu se face”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Asociaţiei Comunelor a prezentat câteva modificări pe care le consideră necesare în legislaţie, precum şi un proiect de pact naţional, printre modificările cerute fiind modul de numire al viceprimarilor, dar şi revenirea la numărul de consilieri locali din vechea lege.

Acesta a explicat că în prezent, din cauza faptului că primarii şi viceprimarii sunt contracandidaţi, există "frecuşuri” care împiedică buna funcţionare din administraţia publică locală.

"Viceprimarul sau viceprimarii să fie numiţi în această funcţie prin dispoziţia primarului. Nici nu vă închipuiţi câte frecuşuri sunt la ora asta, ajunge să fie viceprimar contracandidatul primarului, iar acolo numai administraţie publică locală nu mai este, se fac numai săpături", a spus Drăghici.

El a mai cerut revenirea la numărul de consilieri locali existent în legea veche, care este mai mic decât în prezent, adoptarea hotărârilor consiliilor locale cu 50%+1 din voturi, deoarece în prezent există trei tipuri de majoritate prevăzute de lege, iar la stabilirea salariilor primarului, viceprimarului şi secretarului să se ia în calcul doar numărul cetăţenilor unităţii administrativ-teritoriale, nu faptul că sunt comune, oraşe sau municipii.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor a mai cerut şi elaborarea Codului finanţelor publice locale.

"Eu, din fire, sunt optimist, poate excesiv de optimist, dar asta nu mă face să nu fiu realist. (...) Nu mi-aş dori ca acest forum să fie un punct pe o agendă publică, la care să facem fotografii şi să aibă de dezbătut presa naţională sau internaţională. Sper să fiu înţeles că am experienţa multor sfârşituri neîncepute sau doar începute, dar niciodată începuturi care să aibă continuare", a spus Drăghici.

Acesta a prezentat şi un proiect de pact naţional, care are şase obiective şi care ar permite cetăţenilor să aibă acces la servicii publice la standarde asemănătoare, indiferent dacă sunt din mediul rural sau din urban.

Printre obiectivele pactului propus se numără modernizarea statului prin descentralizare, consolidarea autonomiei locale în România, elaborarea Codului finanţelor publice locale, consultarea autorităţilor administraţiei publice locale în procesul de planificare a chestiunilor ce îi privesc în mod direct şi modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale, astfel ca viceprimarii să fie numiţi prin dispoziţia primarilor.

Prim-vicepreşedintele  Asociaţiei Oraşelor din România, Mădălin Ady Teodorescu, a spus că, din punctul său de vedere, creşterea performanţelor în administraţia publică locală trebuie să se facă într-un cadru adecvat, să se asigure resurse legialtive, instituţionela, financiare şi umane, solicitând, în acest sens, o consultare permanentă cu Guvernul.

"Cerem Guvernului României o consultare permanentă pentru discutarea  problemelor cu care se confruntă autorităţile administraţiei publice locale, având ca teme de dialog: susţinerea descentralizării bazată pe principiile subsidiarităţii, asigurarea de surse de finanţare corespunzătore îndeplinirii competenţelor administraţiei publice locale, accesul oraşelor la proiecte cu finanţare europeană în exerciţiul financiar 2014-2020, promovarea unei legislaţii uşor de înţeles”, a spus Teodorescu.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Oraşelor a cerut elaborarea unui program naţional pentru dezvoltarea de centre zonale care să asigure condiţii de viaţă acceptabile pentru toţi cetăţenii.  

"Primarii din oraşe cer un parteneriat cu Guvernul pentru găsirea unor măsuri pentru rezolvarea unor situaţii critice. Nu dorim să fim dependendenţi de Consiliul Judeţean şi de aceea vă solicităm să devenim parteneri, pentru a putea face o administraţie publică în folosul cetăţenilor”, a mai spus Teodorescu. 

Priorităţile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relaţia cu administraţia publică locală şi oportunităţile existente pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile, la nivel local sunt dezbătute, luni şi marţi, la Forumul Administraţiei Publice Locale, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, la care participă premierul Dacian Cioloş, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor şi ai mediului academic.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.