O femeie care a lucrat ca asistent social la Cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din Moreni, judeţul Dâmboviţa, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru luare de mită. Procurorii care au trimis-o în judecată arătau că a primit bani şi bunuri de la peste o sută de persoane pentru a le ajuta să obţină certificate de încadrare în grad de handicap. În baza documentelor falsificate, Casa de Pensii Dâmboviţa a făcut plăţi de peste 50.000, bani pe care condamnata trebuie să îi returneze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au condamnat-o pe Maria Băleanu, fost asistent social la Cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din Moreni, judeţul Dâmboviţa, la patru ani de detenţie, cu executare, pentru infracţiunea de luare de mită. Prin sentinţa pronunţată luni, magistraţii au dispus de asemenea ca femeia să plătească 50.532 lei către partea civila Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale.
Maria Băleanu a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA Ploieşti în august 2015, find acuzată de peste o sută de fapte de luare de mită. 
Concret, procurorii care au instrumentat dosarul au susţinut, în rechizitoriu,  că în perioada 1993-2007, femeia, în calitate de asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni, în mod repetat, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă pentru un număr total de 3030 persoane.
„Aceste documente au fost eliberate în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, respectiv prin falsificarea deciziilor asupra capacităţii de muncă, fie prin plăsmuire, fie prin efectuarea de menţiuni nereale în conţinutul acestora, prin emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă în absenţa titularului, în vederea examinării de către medicul expert al asigurărilor sociale ori în lipsa documentelor medicale care să susţină diagnosticul stabilit, prin necomunicarea Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa a listei persoanelor care nu s-au prezentat la termenul de revizuire anual” susţinea DNA Ploieşti la acel moment.
Prejudiciul suferit de Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa şi stabilit de anchetatori este cel constatat de instanţa de judecată, respectiv suma de 50.532.591 lei, reprezentând plata, pe nedrept, către beneficiari, a unor prestaţii sociale cu titlu de pensie de invaliditate.
Femeia condamnată a pretins şi primit, de la un număr de 106 persoane, sume de bani şi bunuri în cuantum total de 41.762 lei au mai reţinut procurorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.