Miniştrii Apărării din România şi din Bulgaria s-au întâlnit, luni, la Bucureşti pentru a pune în aplicare un plan de consolidare a apărării pentru zona extinsă a Mării Negre, atât pentru forţele terestre, cât şi pentru cele aeriene sau navale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi miniştri ai Apărării din România şi Bulgaria au discutat despre contribuţia pe care o va avea fiecare dintre cele două ţări la realizarea unei structuri de tip brigadă aliată, cu aproximativ 1.000 de militari care vor realiza exerciţii comune, dar vor fi pregătiţi în permanenţă să asigure spaţiul extins al Mării Negre. 

”Ne-am raportat la cele mai bune moduri de a promova ideile noastre, interesele noastre sub aspectul transpunerii în practică a acelei idei de prezenţă aliată avansată la flancul estic, cu accent pe regiunea de interes comun pentru noi, regiunea extinsă a Mării Negre, având în vedere aici dezvoltări pe toate domeniile operaţionale, aerian, maritim şi terestru”, a spus Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale.

Discuţiile dintre cei doi miniştri vin în contextul în care ţările aliate se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante summit-uri aliate, cel de la Varşovia, care va fi organizat în 8 şi 9 iunie şi în urma căruia se aşteaptă o regândire a strategiilor de securitate de la nivelul NATO, în condiţiile ameninţărilor care vin în special din est.

"Este necesară intensificarea acestei colaborări în pregătirea summit-ului de la Varşovia”, a declarat Nikolai Nankov Nencev, ministrul bulgar al Apărării.

Statele Unite au mărit de patru ori bugetul dedicat apărării în spaţiul european, unde vor să trimită o brigadă mecanizată, ceea ce poate presupune dislocarea unui efectiv de aproximativ 1.000 de militari şi în România.

Ministrul Mihnea Motoc spune că noua structură militară nu va avea un caracter permanent, însă va exista o rotaţie constantă a efectivelor şi vor fi repoziţionate în permanenţă echipamentele militare disponibile la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.

Prezenţa militară în Europa va fi, ca dimensiune, la nivel de brigadă şi urmează să fie poziţionată în mai multe puncte atât din nordul, cât şi din sudul zonei estice a blocului NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.