Un turist care a urcat pe munte singur, în zona Bâlea Lac, a fost recuperat de către salvamontişti după ce a cerut ajutor, speriat fiind de o curgere a zăpezii care se topeşte. Salvatorii montani amintesc că la altitudini mari este în continuare vreme de iarnă, iar iubitorii muntelui nu trebuie să urce nici singuri, nici neechipaţi corespunzător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul a cerut sprijin la Dispeceratul Naţional Salvamont după ce s-a speriat de o curgere de topire a zăpezii, fenomen normal în această perioadă şi care poate fi uşor evitat de către cei care au experienţă de munte iarna, scriu salvamontiştii, duminică, pe Facebook.

Salvatorii care fac parte din patrula de serviciu din Baza Cota 2000 Transfăgărăşan l-au găsit, preluat şi traversat în siguranţă pe turist, până la intrarea în tunelul spre Bâlea Lac.

„Reamintim că întotdeauna pe munte trebuie să ai minimum un coechipier, turele de iarnă necesitând experienţă acumulată în timp. Traseele sunt încă impracticabile, astfel că abordarea liniilor de urcare şi coborâre se face prin parcurgerea muchiilor care ne oferă siguranţă împotriva eventualei dinamizări a zăpezii. Atenţie, «gheruţele» sunt pentru bunici, să meargă la mall pe trotuarul îngheţat! Pe munte vă trebuie colţari!”, precizează salvamontiştii.

Aceştia amintesc că pentru munte este nevoie ca echipamentul să includă bocanci de iarnă, nu „de trei sezoane” pentru că în această perioadă, la altitudini mari încă este vreme de iarnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.