Salvamontiştii anunţă că toate traseele turistice din zona argeşeană a Munţilor Făgăraş, Piatra Craiului, Leaota şi Masivul Iezer-Păpuşa rămân închise în această perioadă, în condiţiile în care la altitudini ridicate este depus un strat de zăpadă care ajunge şi la 137 de centimetri, la Bâlea Lac, şi care se poate disloca uşor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform datelor furnizate de Salvamont Argeş, luni stratul de zăpadă măsoară 137 de centimetri în sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărăşan, iar temperaturile în zona de creastă se vor menţine între -2 şi 12 grade, ceea ce va umezi stratul îngheţat în cursul nopţii. 
 
"Riscul de avalanşă comunicat este de gradul 2 (risc moderat) la peste 1.800 metri, sub această altitudine stratul de zăpadă fiind discontinuu. Atenţie, risc moderat nu înseamnă absenţa riscului de avalanşă! Chiar şi la 1.800-1.900 de metri persoanele pot fi surprinse de avalanşele care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici”, avertizează salvatorii montani din Argeş. 
 
Aceştia subliniază că linia potecilor din creasta masivelor care depăşesc altitudinea de 1.800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, cei care urcă riscând, în aceste condiţii, să se confrunte cu probleme de orientare şi de siguranţă.
 
Totodată, stratul de zăpadă umed are un substrat îngheţat, ceea ce îl face foarte instabil. În zona Vârfului Moldoveanu, sunt încă prezente cornişe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniştilor. 
 
"În aceste condiţii, toate traseele turistice montane din zona argeşeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgăraşului, Pietrei Craiului, Leaotei şi masivul Iezer Păpuşa integral sunt şi rămân închise”, informează Salvamont Argeş.
 
Turiştii aflaţi în dificultate sunt sfătuiţi să apeleze Dispeceratul Naţional Salvamont sau la 112.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.