Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, Sorina Honţaru, afirmă că rata de infectare la o mie de locuitori s-a înjumătăţit în judeţ, în prima lună a anului, dar în continuare există un număr ridicat de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 la terapie intensivă. Conform prefectului de Argeş, Emanuel Soare, gradul de ocupare a paturilor ATI a crescut cu 30% în doar o săptămână, în judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Lucrurile la nivelul judeţului Argeş stau destul de bine, incidenţa este de 0,69. Am pornit la 1 ianuarie 2021 cu o incidenţă de 1,86, am ajuns la jumătatea lunii la o incidenţă de 1,46, iar astăzi avem 0,69. Nu avem decât două localităţi peste 3, o localitate cu 3,08 şi una cu 4,4 şi cinci localităţi între 1,5 şi 3. Am fost într-o scădere continuă, de trei-patru zile suntem oarecum într-un platou, în jur de 0,71- 0,70 - 0,69”, a afirmat Sorina Honţaru, marţi, într-o conferinţă de presă.
 
Aceasta a menţionat că numărul de cazuri care au nevoie de terapie intensivă este în continuare unul ridicat.
 
"La această dată, avem 354 de paturi libere în unităţile sanitare pentru COVID. Paturile la ATI sunt ocupate în proporţie de peste 90%. Mai avem două paturi libere la Spitalul Judeţean, nouă la Câmpulung şi patru la pediatrie. Pacienţi grav care sunt intubaţi în ATI avem un număr de trei, la Spitalul Mioveni. Deci putem spune că facem faţă cu structura pe care o avem acum în situaţia în care ne aflăm”, a adăugat directorul DSP Argeş.
 
La rândul său, prefectul judeţului, Emanuel Soare, a atras atenţia asupra faptului că numărul de cazuri grave a crescut în judeţ şi a avertizat asupra unui al treilea val al epidemiei.
 
"Noi suntem într-o situaţie acum în care trebuie să avem foarte mare grijă pentru că, într-adevăr, numărul de cazuri scade, rata de incidenţă scade, dar, în egală măsură, nici numărul de teste pe care noi îl facem nu este atât de mare astfel încât să fim siguri că noi putem identifica toate aceste situaţii. Aşa cum a spus şi doamna director, în acest moment, din păcate, aproape 90% din locurile de la terapie intensivă sunt pline, în condiţiile în care săptămâna trecută eram la o proporţie de 60%. Da, avem locuri libere în spitale, dar la ATI este indicatorul cel mai important, iar cazurile de la ATI sunt cazuri grave, care arată faptul că persoanele se îmbolnăvesc mai repede în această perioadă şi se vindecă mai greu. Iar noi nu putem să ne pregăti pentru valul 3 dacă locurile de la ATI sunt pline, deci trebuie să înţelegem că, chiar dacă numărul de cazuri nu este atât de mare în această perioadă, noi nu ştim sigur în acest moment, sută la sută, dacă sunt şi alte cazuri pozitive pe care noi nu le putem identifica, pe de o parte pentru că noua tulpină este ameninţătoare şi poate să fie prezentă peste tot, pe de altă parte sunt persoane care, cumva, nu declară chiar dacă sunt pozitivi sau şi-au făcut teste rapide, nu declară acest lucru şi atunci este posibil să nu avem chiar sută la sută o imagine reală despre ceea ce se întâmplă. Suntem foarte îngrijoraţi uitându-ne la modul în care noua tulpină pune probleme la nivel internaţional şi suntem siguri că, mai devreme sau mai târziu, această nouă tulpină se va manifesta printr-o creştere excepţională şi în România a numărului de cazuri şi noi trebuie să fim foarte pregătiţi”, a afirmat Emanuel Soare.
 
Prefectul a insistat, în acest context, asupra respectării regulilor de prevenire a răspândirii virusului. 
 
Judeţul Argeş raportează, marţi, 20.303 de persoane declarate pozitive la infecţia cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.