Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat marţi că au fost achiziţionate 12 ambulanţe de transport neonatal, care vor înlocui autospecialele care erau folosite până acum cu o vechime de 13 ani. Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a precizat că valoarea acestui proiect este de două milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raed Arafat a declarat, marţi, că primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate au avut loc în 2004. 
“Asistăm la un pas foarte important şi anume înlocuirea ambulanţelor de transport neonatal pe care, cele noi dintre ele, le avem din 2009 şi creşterea capacităţii prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neonatal pentru copiii critici. Primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate cu personal instruit au început în 2004, în trei localităţi: Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi. În 2009, aceste localităţi au fost suplimentate, achiziţionând un număr de ambulanţe de terapie intensivă şi au intrat Cluj, Constanţa, Dolj şi Timiş. Astăzi, cele 12 maşini vor merge să înlocuiască maşinile vechi, dar vom crea şi noi echipaje în Braşov, Prahova şi Sibiu”, a explicat şeful DSU.
El a precizat că anul trecut au fost peste 1700 de misiuni de transport pentru nou-născuţi aflaţi în stare critică. 
“Anul trecut au fost 1737 de misiuni de transport al unor nou-născuţi aflaţi în stare critică şi asta include foarte mulţi nou-născuţi prematur, la câteva sute de grame, transportaţi în stare critică către centrele specializate din spitalele care au maternităţi avansate. Din cele 1737 de cazuri transportate anul trecut 1400 au fost transportate cu unităţile terestre de terapie intensivă mobilă, 325 folosind elicopterele SMURD dotate cu incubatoare şi 12 cazuri cu avionul SMURD. În acest an deja suntem la 579 de misiuni de transport neonatal, din care 472 terestre, 27 cu elicopterul şi 10 cu avionul”, a mai afirmat Arafat.
El a menţionat că din cele 1737 de misiuni de transport de anul trecut s-au înregistrat trei decese, iar în acest an nu a fost raportat niciun deces. 
Arafat a mai anunţat şi dotarea a şase elicoptere SMURD cu incubatoare noi. 
“Acest proiect va fi completat de un proiect finanţat de o companie unde vom dota şase din elicopterele SMURD-ului în acest an cu incubatoare noi şi aparatură nouă, identică cu cea care este pe aceste maşini, ca să facem preluarea copiilor între elicoptere şi ambulanţele de transport neonatal să fie cât mai uşoară şi cât mai puţin traumatizantă pentru copilul transportat. Mai mult, primul avion SMURD din cele două achiziţionate, care urmează să sosească, sperăm în luna august, este dotat cu incubator special pentru transportul unor astfel de cazuri. Şi al doilea care va veni prin luna octombrie este tot dotat cu astfel de incubator”, a mai declarat Arafat. 
 
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că achiziţia acestor ambulanţe a fost realizată cu fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de două milioane de euro. 
“Vorbim despre 12 autospeciale pentru transport nou-născuţi în condiţii de terapie intensivă, complet echipate, care vor înlocui cele nouă ambulanţe de tip neonatologie existente care au vechime de peste 13 ani. Acest proiect este dedicat îmbunătăţirii capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale, este finanţate din două instrumente europene Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Infrastructura Mare, valoarea acestui proiect depăşind două milioane de lei. Cele 12 ambulanţe de transport nou născuţi în stare critică care vor fi distribuite la nivel regional şi care intră în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă un proiect pentru viaţă”, a transmis Lucian Bode. 
El a precizat că în ultimii trei ani ani au fost achiziţionate 821 de ambulanţe, dintre care 465 pentru SMURD, în valoare de peste 50 de milioane de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.