Autorităţile din Arad au pus în funcţiune, marţi, primul centru în care se fac gratuit mamografii în vederea prevenirii cancerului de sân, aproximativ 3.000 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani urmând să beneficieze în fiecare an de testare, inclusiv cele care nu au o asigurare medicală. Investiţia este de 1,7 milioane de euro, iar joi vor fi făcute primele mamografii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul de Screening Mamar Arad a fost realizat în urma unei colaborări între Consiliul Judeţean (CJ), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş”.

Investiţia se ridică la 1,7 milioane de euro, iar anual vor beneficia de mamografii gratuite aproximativ 3000 de femei din grupa de vârstă 45 – 65 de ani, considerată de risc, în program fiind incluse şi femeile care nu au asigurare medicală.

Universitatea a pus la dispoziţie aparatura pentru screening mamar, spitalul asigură personalul medical necesar pentru efectuarea mamografiilor, iar CJ Arad va finanţa realizarea investigaţiilor medicale.

”Este unul dintre cele mai importante proiecte din sistemul sanitar arădean, pentru că, din nefericire, în judeţul nostru numărul îmbolnăvirilor de cancer mamar este mai mare decât media europeană. Cea mai vulnerabilă categorie de vârstă o reprezintă femeile între 45 şi 65 de ani, de aceea programul se adresează lor. Investigaţiile medicale care se fac în acest centru sunt de înaltă precizie şi permit depistarea bolii în stadiu incipient, fapt ce creşte şansele de recuperare a pacientei”, a declarat preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Potrivit managerului SCJU Arad, Carmen Lucuţa, joi se vor realiza primele mamografii la paciente care au fost programate, iar testările se vor face două zile pe săptămână, fiind pus la dispoziţia femeilor un număr de telefon pentru programări (0730.110.201).

Screeningul mamar se va face pe baza unui bilet de trimitere simplu, de la medicul de familie sau de la medicul specialist, iar rezultatul testului va fi eliberat în 24 de ore.

Autorităţile judeţene au anunţat că se lucrează şi la un proiect pentru înfiinţarea unui centru de cercetare în domeniul cancerului mamar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.