Aproximativ 70 de angajaţi de la Penitenciarul Timişoara au protestat, miercuri, în faţa instituţiei, solicitând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi având pancarte cu mesaje precum ”La ore suplimentare, primim dispreţ şi sfidare” şi ”Răspundem la sfidare cu un miting şi mai mare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei aproximativ 70 de angajaţi au cerut, pe lângă demisia ministrului Justiţiei, plata orelor suplimentare şi majorarea numărului de salariaţi în sistemul de penitenciare.

Protestatarii au purtat pancarte pe care era scris: ”Protest elegant… ministru ezitant…”, ”Drepturile omului sunt un lux, iar aplicarea legii doar o opţiune… Raluca Prună”, ”Siguranţa o veghem, dar discriminaţi suntem”, ”Drepturile omului nu sunt un lux”, ”La ore suplimentare, primim dispreţ şi sfidare” şi ”Răspundem la sfidare cu un miting şi mai mare”.

FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan Alin
FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan Alin

”Prima revendicare ar fi respectarea legii, fiindcă ordonanţa de urgenţă a guvernului dată în 1 august 2016 spune că angajaţii din penitenciare trebuie să primească salariul de merit, dar doamna ministru de Justiţie nu vrea să semneze ordinul prin care putem primi acei bani. Cerem să se respecte legea şi să nu fim discriminaţi. Noi mai cerem personal suficient, având în vedere că am acumulat 19.000 de ore suplimentare pe anul în curs şi doar o parte din ele au fost acordate zile libere. Este aproape sfârşitul anului şi doar 35% din angajaţi au primit concediu de odihnă. În ritmul acesta nu ştiu unde o să ajungem. Avem angajaţi care lucrează singuri pe cele două secţii de deţinere cu minim 200 de deţinuţi. Cerem şi plata orelor suplimentare şi, nu în ultimul rând, cerem şi demisia ministrului nostru pentru nepăsare”, a declarat Marius Duricu, preşedintele Sindicatului lucrătorilor din penitenciarul Timişoara.

FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan Alin
FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan Alin

Angajaţii spun că vor continua să protesteze până când le vor fi rezolvate revendicările, iar în 15 octombrie vor merge la Bucureşti, alături de colegi de la alte penitenciare din ţară, pentru un miting de amploare în faţa Ministerului Justiţiei.

În ultimele săptămâni, au avut loc proteste în penitenciarele din Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare (Hunedoara), Tulcea, Ploieşti, Focşani, iar ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit,în 26 septembrie, la Penitenciarul Gherla cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.

În urma discuţiilor, ministrul Prună a declarat că este ”regretabil” că în România se adoptă legi înainte de a se stabili dacă există resurse umane şi financiare, dând însă asigurări că va discuta cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a rezolva cererile protestatarilor cu privire la salarii şi la lipsa de personal.

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au acuzat că Raluca Prună este ”un ministru foarte agresiv” şi spuneau că aceasta este ”îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.