Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că va verifica respectarea condiţiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate, cu atenţie deosebită la produsele distribuite în şcoli prin programul guvernamental ”Laptele şi cornul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea ANSVSA a dispus organizarea de controale care vizează respectarea condiţiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate în perioada 22 martie - 6 aprilie.

Directorii executivi ai direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene vor colabora cu instituţiile prefectului şi cu direcţiile de sănătate publică la efectuarea controalelor, în ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare şi unităţi de procesare a laptelui.

O atenţie deosebită va fi acordată respectării condiţiilor de igienă şi a lanţului frigorific pe durata transportului, a depozitării laptelui şi a produselor lactate distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.

În acest sens, vor fi efectuate controale oficiale la depozitele independente care asigură depozitarea produselor lactate, precum şi la operatorii care deţin mijloace de transport şi asigură distribuţia laptelui şi  a produselor lactate distribuite în cadrul acestui program, precizează reprezentanţii ANSVSA.

În ultimele două săptămâni, elevi din şcoli din Braşov, Galaţi, Buzău şi Argeş au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău în urma consumării de lapte sau iaurt, distribuite prin programul guvernamental ”Laptele şi cornul”.

Produsele lactate au ajuns în atenţia autorităţilor şi în urma valului de îmbolnăviri cu sindrom hemolitic uremic a mai multor copii şi bebeluşi.

Din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, consumată de unii copii cu SHU, dar şi la angajaţi ai fabricii.

Comisia Europeană a emis o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui sortiment de brânză de la fabrica din judeţul Argeş, după ce un copil din Italia s-a îmbolnăvit în urma consumării produsului cumpărat de la un magazin românesc din Florenţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.