Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului. Respectarea cu stricteţe de către angajaţii din sectorul alimentar a igienei personale elimină posibilitatea ca aceştia să contamineze produsele alimentare, adaugă ANSVSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANSVSA aduce "lămuriri bazate pe date ştiinţifice", "pentru o informare corectă şi pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populaţiei, precum teama şi stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală şi nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus".

"Astfel, în conformitate cu publicaţiile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi ale altor instituţii la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului. Reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplica la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici din toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure", arată ANSVSA.

De asemenea, respectarea cu stricteţe de către personalul lucrător din sectorul alimentar a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafeţele din cadrul unităţii.

Porţionarea, felierea, expunerea spre comercializare a alimentelor, realizate cu respectarea condiţiilor de igienă, nu costituie un pericol în ceea ce priveşte posibilitatea de transmitere a coronavirusului.

Operatorii din sectorul alimentar şi-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA face controale pentru a verifica modalitatea în care cerinţele privind siguranţa alimentelor sunt respectate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.