ANSVSA a anunţat că, în intervalul 28.07.2022 - 04.08.2022, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 177 de unităţi, 68 de pensiuni, 10 tabere şcolare, 15 grădiniţe, o creşă şi 83 de cantine, fiind aplicate 10 sancţiuni în valoare de 59.800 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În intervalul 07.07.2022 – 31.08.2022, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea acţiunilor de control în perioada sezonului turistic de vară la nivel naţional, anunţă instituţia într-un comunicat. 

La baza acestor acţiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti ce duce la o creştere a rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere şcolare, creşe, grădiniţe, localităţile de interes turistic, în special la cele care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană.

Acţiunile controalelor oficiale au urmărit, în special, identificarea şi retragerea de la comercializare către consumatorul final a produselor alimentare, care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Astfel, în intervalul 28.07.2022 - 04.08.2022, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 177 de unităţi (68 de pensiuni, 10 tabere şcolare, 15 grădiniţe, o creşă, 83 de cantine), fiind aplicate 10 sancţiuni în valoare de 59.800 de lei.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menţionăm:

          •         manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, cu încălcarea normelor pentru siguranţa alimentelor;

          •         nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA, privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;

          •         ambalarea şi etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi comercializarii acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare;

          •         nerespectarea normelor pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;

          •         neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unităţile de alimentaţie colectivă, conform normelor de siguranţă a alimentelor.

Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară.

Seria acţiunilor de control va continua şi în perioada următoare.

Reamintim cetăţenilor numărul de telefon al Call-Center-ului ANSVSA - 0800 826 787 -  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.