Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) precizează că a cerut informaţii jurnaliştilor Rise Project după ce a primit o sesizare de la o persoană fizică. De asemenea, spune instituţia, activităţile şi demersurile sale sunt legale şi nu afectează libertatea presei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spaţiul public, în temeiul competenţelor legale de monitorizare şi control ale Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informaţii referitoare la situaţia semnalată”, transmite ANSPDCP printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

ANSPDCP atrage atenţia că nu emite somaţii şi că este o autoritate publică autonomă şi independentă. De asemenea, spune instituţia, activităţile şi demersurile sale sunt legale şi nu afectează libertatea presei.

„În acest context, Autoritatea de Supraveghere precizează în mod ferm că demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuţiilor legale, fără a aduce atingere libertăţii presei şi fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competenţelor şi atribuţiilor legale ale altor instituţii ale statului”, spun reprezentanţii Autorităţii.

Jurnaliştii Rise Project au anunţat joi că au primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în care li se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei legate de valiza cu documentele Tel Drum. Publicaţia spune că este ameninţată cu o amendă de 20 de milioane de euro. Întrebat joi despre această notificare, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că nu ştie nimic.

”Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţinem. ANSPDCP mai ameninţă cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice. Instituţia este condusă de Ancuţa Opre, numită de Senat şi urmărită penal la DNA pentru abuz în serviciu comis într-o funcţie anterioară. Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăţi când era şefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), într-un dosar celebru”, a anunţat Rise Project.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.