Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spune că angajaţii au dreptul să protesteze, dacă nu este afectată siguranţa penitenciarelor şi dacă în timpul acţiunii sunt respectate drepturile deţinuţilor, precizând că se caută soluţii pentru revendicările protestatarilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Conducerea Administraţiei  Naţionale a Penitenciarelor a luat act de revendicările organizaţiilor sindicale reprezentative ale lucrătorilor din sistemul penitenciar. Conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special”, arată ANP, într-un mesaj transmis în prima zi a protestelor declanşate de angajaţii din sistemul penitenciar.

ANP precizează că, în principal, revendicările organizaţiilor sindicale ale angajaţilor din penitenciare vizează drepturi de natură salarială.

“Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechităţi salariale în sistemul de apărare şi ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaţionale”, arată conducerea ANP.

În ce priveşte decizia membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că, în acest an, au fost întreprinse demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiţia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar şi organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituţii.

“Cu toate acestea, numărul mare de ieşiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1000 de lucrători în primele opt luni ale anului) îngreunează planificarea şi asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni şi activităţi. În acest sens, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a solicitat conducerilor unităţilor penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziţie astfel încât să se respecte prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative şi organizatorice legale care evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare”, susţine ANP.

Sursa citată mai precizează că reprezentanţi ai ANP au participat constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ şi sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condiţiile legii.

“În considerarea regulilor unui stat democratic, conducerea ANP acceptă divergenţa de opinii în materia interpretării legislaţiei în vigoare şi lasă deschisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru a asigura personalului drepturile conform volumului şi complexităţii muncii depuse”, se mai arată în mesajul ANP.

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au declanşat luni acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică.

La Penitenciarul Gherla, protestatarii s-au adunat în faţa unităţii de detenţie în jurul orei 9.00, ei având vuvuzele şi bannere pe care scrie ”Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, ”Legea trebuie aplicată nu încălcată”, ”Stop discriminării”. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ajuns la Penitenciarul Gherla în jurul orei 10.15, ea fiind huiduită de protestatari.

"După ce au notificat angajatorii cu privire la dezacordul de a se mai depăşi plafonul de 180 de ore suplimentare anual, şi ulterior iniţierii, sub coordonare şi protecţie sindicală, a refuzului muncii suplimentare exprimat de către toţi salariaţii, acţiuni care vor bloca penitenciarele în luna octombrie 2016, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federaţiei Publisind şi a Blocului Naţional Sindical şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), membră a Confederaţiei Sindicale Cartel ALFA, declanşează mitinguri în tot sistemul penitenciar şi la Ministerul Justiţiei", susţin sindicaliştii.

Angajaţii din penitenciare spun că acţiunile sindicale extinse la nivel naţional, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, "vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajaţii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională".

Sindicaliştii mai anunţă că vor adresa o scrisoare deschisă premierului, preşedintelui şi instituţiilor europene în care vor da detalii complete despre modul în care, în sectorul justiţiei, "aplicarea legii a devenit o simplă opţiune".

"Salariaţii din penitenciare vor primi începând cu luna august drepturile legale prevăzute de OUG 20/2016 (în sumă compensatorie) sau, în caz contrar, sistemul va fi blocat prin simpla aplicare a legii, respectiv prin refuzul muncii în plus, acţiune dublată prin proteste pe termen nedeterminat", arată angajaţii din ANP.

După protestul de luni, conform calendarului acţiunilor sindicaliştilor din sistemul penitenciar, vor urma: în 29 septembrie, proteste la penitenciarele Târgu Jiu, Vaslui, Barcea Mare, Bucureşti-Jilava şi Tulcea; în 3 octombrie – la penitenciarele Ploieşti, Focşani, Tichileşti, Drobeta-Turnu Severin şi Baia Mare; în 5 octombrie – la penitenciarele Timişoara, Târgu Mureş, Brăila, Mărgineni şi Spitalul Penitenciar Târgu Ocna; în 6 octombrie – la penitenciarele Târgşor, Craiova, Miercurea Ciuc, Oradea şi Colibaşi; în 10 octombrie – la penitenicarele Bucureşti-Rahova, Iaşi, Pelendava şi Centrul de Reeducare Buziaş; în 12 octombrie – la penitenciarele de minori şi tineri Bacău, Satu Mare, Bistriţa, Penitenciarul Spital Dej şi Penitenciarul Slobozia; în 13 octombrie – la penitenciarele Aiud, Arad, Găeşti, Botoşani şi Galaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.