Mai mult de jumătate de ţară se află sub cod portocaliu de vijelii, grindină şi averse torenţiale, până sîmbătă dimineaţă. De asemenea, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă pentru Bucureşti, în judeţul Constanţa şi în alte 6 judeţe, pentru sâmbătă. Duminică valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Codul portocaliu de  instabilitate atmosferică accentuată este valabil în intervalul 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00.

”În intervalul menţionat în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Olteniei, precum şi în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h şi izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp)”, transmite ANM.

O avertizare cod galben de  instabilitate atmosferică vizează intervalul 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00.

”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat peste 30...40 l/mp)”, precizează meteorologii.

Alte avertizări emise de meteorologi consemnează caniculă şi disconfort termic.

Un cod portocaliu de caniculă este valabil sâmbătă pentru Bucureşti şi alte 7 judeţe, inclusiv Constanţa.

”Sâmbătă, în judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime de 38...39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă ANM.

Pentru sâmbătă şi duminică, meteorologii afirmă că valul de căldură se va menţine în sudul şi sud-estul teritoriului.

”Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime între 18 şi 23 de grade”, indică prognozele.

Duminică valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.